HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flera nya hållbara stadsdelar föreslås i Uppsala och Knivsta

Uppsala Nysala. Det blir namnet på en ny stadsdel mellan Knivsta och Uppsala med 20 000 bostäder, enligt ett färskt regeringsförslag på nio nya hållbara stadsdelar och städer.

Bostadsminister Peter Eriksson presenterade under fredagen nio områden i sex kommuner som regeringens samordnare Johan Edstav valt ut utifrån uppdraget att skapa nya hållbara stadsdelar och städer. Totalt ska 100 000 bostäder byggas i de sex kommunerna. I Gävle vill man utveckla området Näringen i centrala Gävle och uppföra mellan 40 000 och 60 000 bostäder där.
Av förslaget framgår att Uppsala och Knivsta är de kommuner där regeringen satsar mest på hållbar bebyggelse.

I Uppsala har förutom Nysala, som ska ligga i skogen mellan Uppsala och Knivsta, även stadsdelen Bergsbrunna och Södra staden valts ut som områden att satsa på. I Knivsta kommun ska områdena Alsike och Nydal växa med 10 000 och 12 000 bostäder vardera.

Läs ocksåLång kö till små bostäder i Mjölby – nu byggs fler

Någon byggstart är inte aktuell än på ett tag, utan förutsätter att järnvägsspåren mellan Uppsala och Stockholm byggs ut och att sträckan får flera stationer.

Fler områden kan komma att bli aktuella och presenteras i så fall i slutrapporten som ska lämnas in innan årets slut.

Här är hela listan:

Läs ocksåHyra för ersättningslägenhet var för hög

 

Område Kommun Antal bostäder
Landvetter södra Härryda 10 000
Segersäng Nynäshamn 7000-10 000
Hemfosa Haninge 12 000
Alsike Knivsta 10 000
Nydal Knivsta 12 000
Bergsbrunna Uppsala  Uppgift saknas
Södra staden Uppsala  Uppgift saknas
Nysala Uppsala och Knivsta 20 000
Näringen Gävle 4000-6000

Fakta: Regeringsuppdraget

I november i fjol beslutade regeringen att ge en samordnare i uppdrag att hitta  kommuner där det finns planer på att exploatera områden för en större mängd bostäder, men där planerna av något skäl inte har kunnat genomföras till exempel på grund av hinder i infrastrukturen.

I uppdraget ingår också att identifiera områden som inte finns med i befintliga planer, men där det på längre sikt finns möjlighet att skapa nya stadsdelar.

Läs också Misstanke om förfalskade intyg i bostadsjakten Stort intresse trots höga hyror Nytt förslag: Hyresgästers rättigheter vid brand stärks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.