HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Byggmiljoner till Västra Götaland

Västra Götaland Regeringens satsning för att få fart på byggandet har nu börjat nå Västra Götaland. Hittills har sex bolag beviljats investeringsstöd. Störst del av kakan har tilldelats Skövdebostäder som fått klartecken för 77 miljoner.
Josefine Andersson tycker det känns lyxigt att bo i en helt ny lägenhet.

Josefine Andersson och hennes sambo bor sedan årsskiftet i en sprillans ny trea i kvarteret Täljstenen i Ulricehamn. Men trots att det rör sig om nyproduktion är hyran relativt låg.

– Det är en billigare lägenhet än den vi bodde i innan, trots att den är helt ny, konstaterar Josefine.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Förklaringen stavas investeringsstöd. Det rör sig om 2,7 miljarder som regeringen avsatt för att gynna byggandet av hyresrätter, framför allt i kommuner med bostadsbrist. Motkravet på den som får ta del av stödet är att hyran ska hållas nere. Den får inte vara högre än 1 300 kronor per kvadratmeter, när det rör sig om lägenheter utanför storstadsregionerna. Hyran ska dessutom inte höjas mer än för andra lägenheter de närmaste 15 åren. Förutom ett hyrestak finns också krav på villkor för vilka som ska få de billiga lägenheterna. Hyresvärden får inte har för tuffa uthyrningskrav och förmedlingen ska ske så att det blir en blandning av hushåll med olika ekonomiska förutsättningar.

I Västra Götaland har länsstyrelsen fått in 62 ansökningar. Hittills är det sex bolag som fått ja. Enligt Lars Edin, som ansvarar för investeringsstöden på länsstyrelsen, är målet att alla ska få del av pengarna. Men hur långt miljarderna räcker går inte att sia om.

Annons

– Än så länge finns det pengar kvar att söka. Men nu har Kiruna och Gällivare fått beviljat stöd för att flytta sina städer, så dit kommer det gå stora summor.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Ett av de första projekten som fick positivt beslut var kvarteret där Josefine Andersson nyss flyttat in, Täljstenen i Ulricehamn.
Martin Gunnardo, som är både delägare och projektledare, tror att projektet hade blivit av även utan stöd. Kalkylen hade då gått ihop genom att man tagit ut högre hyror. Men han tycker det finns ett tydligt värde i stödet. Genom att kunna hyra ut nyproducerade lägenheter till relativt låga hyror har de lyckats få en mix av människor i husen som annats varit svår att uppnå.

– I och med stödet kan vi hålla hyrorna nere. Det ger människor som annars skulle ha svårt att ta sig in på bostadsmarknaden en chans. Vi ser allt ifrån det nykära paret som har sin första lägenhet till den ensamma pensionären som sålt sitt hus.

Det finns också regler kring själva uthyrningen. Hyresvärden får inte har för tuffa krav och förmedlingen ska ske så att det blir en blandning av hushåll med olika ekonomiska förutsättningar.

Annons
Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

För Josefine Andersson är hyran viktig. Men ännu viktigare är att det satsas på hyresrätter.

– Här i stan har det nästan bara byggts bostadsrätter. Men det är inte alla som kan eller vill köpa en lägenhet.

Fakta: Investeringsstödet

• Regeringen har avsatt 2,7 miljarder för stödet 2017.
• Under 2018-2020 ska 3,2 miljarder fördelas årligen.
• I Västra Götaland har nio projekt fått stöd. Bland annat i Ulricehamn, Skövde, Vara och Strömstad.
• Hyran får inte överstiga
1 300 kronor/kvm. Under 15 år ska hyran inte heller höjas mer än rikssnittet.

Fakta: Här är bolagen som fått stöd i Västra Götaland

Skövdebostäder – 77,8 miljoner (233 lägenheter, Aspö 1 i Skövde)
Robert Dicksons stiftelse – 61 miljoner (132 lägenheter, Kaneltorget 1-3 i Gårdsten, Göteborg)
Jättadalensfastighets AB – 26,9 miljoner (80 lägenheter, Frostaliden i Skövde)
Täljstenen fastigheter – 20,1 miljoner (60 lägenheter, Täljstenen 1-3, Ulricehamn)
Strömstadsbyggen – 9,3 miljoner (46 lägenheter, Ånneröd i Strömstad)
Vara Bostäder – 3,6 miljoner (15 lägenheter, Ritaren i Vara)

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.