Annons

Flopp för statligt miljonstöd till utsatta områden

Nyheter 800 miljoner kronor till upprustning av utsatta områden - utan orimliga hyror som följd. Så var det tänkt. Men inga ansökningar hann beviljas och pengarna frös inne.

Det var i juli förra året som regeringen presenterade sin miljonsatsning som skulle hjälpa fastighetsägare att renovera och rusta upp hyresbostäder i utsatta områden. Även energieffektivisering omfattades av 2016 års stöd på 800 miljoner kronor.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) uttalade sig då om hur regeringen ville skynda på renoveringen av slitna och eftersatta områden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Med detta stöd stimulerar vi fastighetsägare att öka takten med att förbättra boendemiljön och underlätta omställningen till ett energisystem baserat på förnybar energi, sade han.

Annons

Men så värst snabbt går det inte. När Svensk Byggtjänsts Omvärldsbevakning i slutet av året gick igenom de ansökningar som länsstyrelserna fått under 2016 kunde de konstatera att intresset för att ta del av stödet varit ganska magert. Endast 18 ansökningar i hela Sverige.

Än värre är att de få som trots allt sökte inte fick ta del av pengarna. De texter som länsstyrelserna behövde för att kunna ta beslut blev nämligen inte klara förrän 19 december och därmed hann inga ansökningar beviljas innan året var slut.

Läs också15 miljoner till nya lekplatser

De avsatta 800 miljonerna gick helt enkelt tillbaka till statskassan, och de som ansökte under 2016 får vara med och dela på årets något mindre pott, 778 miljoner kronor, i stället.

Annons

Även under 2017 gäller stödet renovering och energieffektivisering. Stödet som täcker delar av renoveringskostnaden ska gå direkt till hyresgästerna genom att krona för krona används till hyresrabatter under en sjuårsperiod. Det innebär att hyran förhandlas och sätts som vanligt, men genom stödet får hyresgästerna rabatt på hyran under sju år.

Läs också Få har engagerat sig – trots miljonsatning Fritidsgård förebild för miljonsatsning i Vara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.