HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Flyktingar räddar hus från rivning

Kramfors Tre tomma hyreshus i Kramfors kommun har räddats från rivning. De nya hyresgästerna anländer vilken dags som helst nu, främst från Syrien.

Kramfors kommun har länge kämpat med ökande utflyttning. Det kommunala bostadsbolaget Krambo har de senaste åren tvingats riva flera hyreshus på grund av att det inte funnits tillräckligt med hyresgäster.

Men nu har tre hyreshus i Bollstabruk, Väja och centrala Kramfors, som stått tomma i nästan två år, räddats från rivning. Upprustningen av husen har precis avslutats och de väntar nu på sina nya hyresgäster – kring 450 flyktingar. Troligtvis kommer de till största delen från Syrien, men också från Afghanistan och Somalia. 

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

–  Det är jätteroligt att de här husen återuppstår. Det är kul både för oss och för kommunen i stort som får fler invånare. Det behövs verkligen. Dessutom får de anländande flyktingarna jättefina boenden, säger Jan-Ove Näslund, projektledare på Krambo som lett arbetet med att rusta upp lägenheterna. 

Annons

Förutom de tre rivningshusen ska ett till hyreshus i centrala Kramfors och ett antal lägenheter utspridda i Krambos övriga bestånd hyras av Migrationsverket. Sammanlagt handlar det om drygt 100 lägenheter som Krambo får uthyrda. Av dessa hotades nära hälften av rivning. 

– Troligtvis hade de här husen rivits det här året eller nästkommande år. Det här tillskottet av invånare behöver kommunen, säger Sture Norberg, verksamhetschef på Krambo.

Annons
Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Flyktingarna anländer nu vilken dag som helst. Enligt Migrationsverkets plan skall de anlända någon gång kring mitten av april.

Läs också Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.