Annons

Vi kartlägger mellansvenska hyror – kolla hur du ligger till

Västmanland Vilken kommun du bor i påverkar i högsta grad din hyra. Bor du i Uppsala län, Västmanland eller Gävleborg kan du, om du har lite tur, spara mycket pengar bara på att flytta till grannorten. Kolla själv i vår kartläggning.
Foto: Mats Jonsson
Bente Sörensen i Bålsta har 3 000 kronor kvar att leva på när hyran är betald. Hyran ligger på 7 000 kronor i månaden. Dyrt, tycker hon.

I region Aros-Gävles tre län Uppsala, Västmanland och Gävleborg skiljer det hela 479 kronor mellan den högsta och lägsta kvadratmeterhyran.

I topp ligger hyres­jätten Uppsalahem med 1 321 kronor per kvadratmeter och år. Minst betalar hyresgästerna hos NVK i Norberg – 842 kronor per kvadratmeter och år.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men det behöver inte vara stora geografiska avstånd för att hyresskillnaderna ska vara påtagliga. De kommunägda lägenheterna i Fagersta har till exempel en kvadratmeterhyra per år på 1 024 kronor, medan grannen Norberg ligger några hundralappar lägre på sina dryga 840 kronor.

De stora skillnaderna mellan kommunerna går ofta långt tillbaka i tiden och har att göra med när och hur lägenheterna anskaffades.

– Tierpsbyggen till exempel har inte så många lägenheter, men de lägenheter de har är fördelade på många orter, vilket gör att förvaltningskostnaden blir tung. Dessutom har de lägenheter i gamla brukslängor som är dyra att förvalta, jämför det med Knivstabostäder som i princip bara har vanliga hyreshus, säger  Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Annons
Läs ocksåKompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Att hyra på en större ort är ofta en dyr historia. Men det finns sådant som är billigare än på småorter, som kostnader för vatten, värme och avlopp, tack vare mer utbyggda system för ändamålen.

– Mellan Ockelbo och Gävle kommun skiljer det cirka 100 kronor per kvadratmeter och år i driftskostnader, för att Gävle drar nytta av storskalsfördelarna, säger Mårten Gulin.

Enligt honom är det omöjligt att jämföra hyresnivåer i olika kommuner rakt av. De lokala förutsättningarna är alldeles för olika för det. Att flytta till en annan kommun för att sänka hyran behöver inte bli en vinstaffär.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Att snitthyran är högre i den ena kommunen säger ingenting om vad man får för pengarna. I en kommun kan det till exempel finnas fler nyrenoverade och nyproducerade lägenheter som drar upp snitthyrorna. De dyraste lägenheterna är också de som är lättast att få.

Kan man som hyresgäst göra något för att påverka sin hyra?

Annons

– Inte på kort sikt. Men på lång sikt är mitt råd att gå med i Hyresgästföreningen och vara med och förhandla om hyrorna.

Snitthyrorna i region Aros-Gävle

Bostadsbolag Kvadratmeterhyra per år
Uppsalahem 1321
Håbohus 1198
Roslagsbostäder 1161
Östhammarshem 1115
Mimer 1100
Ockelbogårdar 1059
Sandvikenhus 1059
Knivstabostäder 1056
Tierpsbyggen 1049
Hebygårdar 1037
NVK Fagersta 1024
Enköpings Hyresbostäder 1019
Hallstahem 1004
Surahammarshus 999
Älvkarlebyhus 991
Salabostäder 981
Hoforshus 966
Köpings Bostads AB 964
Kungsörs Fastighets AB 962
Gavlegårdarna 960
Bollnäs Bostäder 952
Uppsala Kommuns Fastighets AB 950
Hudiksvallsbostäder 945
Ljusdalshem 934
Skinnskattebergs kommun 934
AEFAB, Ovanåker 929
Arboga Bostäder 928
Faxeholmen 916
Nordanstigs Bostäder 907
NVK Norberg 842

 

 

Läs också Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"
Dokument & filer 1903MAG_hyrorGrafik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.