Annons

För många i Kiruna och Gällivares bostadsköer

Norrbotten ​5 000 personer står i Topbostäders bostadskö, 7 000 i Kirunabostäders. Men siffrorna tros vara felaktiga. Bostadsbolagen tror att det i stället rör sig om ett par hundra personer som söker lägenhet i de två kommunerna. Nu ska köerna revideras.

​Bostadsbristen i Malmfälten är väl känd. Gruvbrytningens expansion har gjort att en mängd lägenheter i Malmberget rivits då de hamnat i rasrisk. Kiruna går samma öde till mötes, men även om inget rivits på grund av gruvan ännu, har överskottet på lägenheter för ett antal år sedan lett till att fastigheter kallställts och jämnats med marken.

I dag är bostadsbristen akut både i Gällivare och Kiruna kommun. I Topbostäders kö finns omkring 5 000 personer, medan Kirunabostäder räknar kön till cirka 7 000.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi gjorde en koll bland våra egna anställda och 100 procent stod i kö även om de har bostad och inte är aktiva sökande. Så är nog läget bland många andra också, tror Annelie Vinsa, vd på Kirunabostäder.

Ett annat sätt att räkna hur stor den akuta bostadsbristen egentligen är, menar Annelie Vinsa är att  hålla koll på hur många som söker de lediga lägenheterna. I Kiruna centrum rör det sig om i snitt mellan 100 och 200 per ledig lägenhet. I Tuolluvaara och på Lombolo är genomsnittet kring 40 sökande.

Annons

– Men visst råder det helt klart bostadsbrist trots att alla 7 000 inte är i behov av en lägenhet.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Kirunabostäder gjorde om sitt bokningssystem i fjol. Nu måste man åter anmäla sig i kön varje år för att stå kvar. Till våren detta år tror därför Vinsa att kön kommer att minska.

– Jag tror att det kanske kommer att falla bort ett par tusen sökande.

Annons

Till hösten kan Kirunabostäder erbjuda 100 ”nya” lägenheter till de som köar. Det är lägenheter i de kallställda husen på Glaciären som renoveras och tas i drift igen.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

I Gällivare är Topbostäder också på gång att göra om kösystemet till att vara årsaktuellt. I samband med de4tta kommer samtliga 5000 som står i kön att tillskrivas om att de måste förnya sitt intresse om de vill stå kvar i kön.

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.