Annons

Förbundsstyrelsen avslår överklagan

Nyheter Förbundsstyrelsen beslöt i dag att avslå Greger Björkegrens överklagan om suspensionen. Den tidigare ordföranden i Stockholm är portad från förtroendeuppdrag i fem år.

Under dramatiska former avsatte en oenig regionstyrelse Greger Björkegren från sitt uppdrag som ordförande för Hyresgästföreningen i region Stockholm. Den största regionen i föreningen med drygt 120 000 medlemmar.

Bakgrunden var att Greger Björkegren, enligt hans kritiker, vid flera tillfällen agerat olämpligt och i strid med Hyresgästföreningens etiska riktlinjer. Det ska handla om hur han uppträtt mot såväl organisationens förtroendevalda som tjänstemän, och vid externa sammankomster. Han ska även ha gått emot beslut som fattats av förbundsstyrelsen och regionstyrelsen och agerat på egen hand.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Greger Björkegren överklagade regionstyrelsens beslut till förbundsstyrelsen. Han tillbakavisar de anklagelser som riktas mot honom och anser att suspenderingen inte gått rätt till. Alla i regionstyrelsen var inte informerade om suspensionen innan mötet. Dessutom anser Greger Björkegren att regionstyrelsen, enligt stadgarna, inte har rätt att suspendera en ordförande utan enbart förtroendevalda längre ned i organisationen.

Greger Björkegren har även riktat ett skadeståndsanspråk mot Hyresgästföreningen på 100 000 kronor i månaden från den 21 oktober, då han avsattes.
Egentligen var det meningen att överklagandet av suspensionen skulle behandlas under förbundsstyrelsens möte i förra veckan. Men beslutet sköts upp till i dag och behandlades på ett extrainsatt möte. Efter tre timmars konfererande var förbundsstyrelsen mogen att fatta beslut: Greger Björkegren har agerat på ett sätt som inte hör hemma i Hyresgästföreningen. Suspensionen har gått rätt till. Förbundsstyrelsen var enig i sitt beslut. Suspensionen gäller i fem år. Under den tiden är han portat från alla företroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen.

Annons

– Tidigare var inte suspensionen tidsbestämd. Fem år är den tidsrymd det brukar röra sig om, eller längre. Det handlar både om brott mot de etiska reglerna och om hur personkonflikter hanterats, säger Björn Johansson, ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande i stadgegruppen, som berett frågan till förbundsstyrelsen.

Läs ocksåBarbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåtHyresgästföreningens kontor och Barbro Svensson från Nässjö

Greger Björkegren är än så länge fåordig. Han efterlyser att få ta del av det material som regionstyrelsen och förbundsstyrelsen fattat sitt beslut på. Material som sekretessbehandlats av förbundsstyrelsen med hänsyn till de inblandade.

– Det kommer naturligtvis att bli en civil rättsprocess. Så här kan det inte få fortsätta, säger Greger Björkegren. Fram till ordinarie fullmäktigemöte i april nästa år är

Annons

Marina Fredriksson är tillförordnad ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm. Hon har inte fått någon drömstart. Vid fullmäktigemötet i slutet av november uttalade fullmäktige, det högsta beslutande organet i regionen, sitt misstroende mot henne med anledning av suspensionen av Greger Björkegren. Majoriteten av ledamöterna i regionstyrelsen, som stod bakom beslutet att suspendera ordföranden, fick en allvarlig reprimand.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.
Läs också Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan" 800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner 95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.