Annons

Föreningen vräks från fritidslokal

Finspång Låset är bytt och delar av inventarierna är borta. Hyresgästföreningen kastas ut från sin lokal i Dunderbacken. Trots att man har avtal hyrs lokalen ut till en annan hyresgäst.
Foto: Jakob Kindesjö
Utkastade. Irene Panthzar och Ann-Charlotte Andersson är engagerade i den lokala hyresgästföreningen i Dunderbacken,

Fritidslokalen, som kallas panncentralen, har sedan flera år tillbaka använts av Hyresgästföreningen för olika aktiviteter i Dunderbacken. Men fastighetsförvaltaren Sydfastgruppen har nu tydligen andra planer. I går eftermiddag upptäckte den lokala hyresgästföreningen att deras tillhörigheter plötsligt kastades ut.

– Jag är både chockad och förbannad. De stod och slängde ut våra grejer och la det i en hög på asfalten i duggregnet. Det är ju saker vi har införskaffat för hyresgästerna, det är träningscyklar, bordtennisbord, husegård och porslin. De måste bli ersättningsskyldiga för allt som har gått sönder, säger Irene Panthzar, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Vad sakerna har tagit vägen är ännu oklart, en del föremål verkar vara kvar i lokalen. Men dit har de inte längre någon möjlighet att ta sig in, då låset bytts ut.

– De har bara kört över oss totalt, vi har ju ett avtal att nyttja lokalen, men det har man helt struntat i, säger Ann-Charlotte Andersson, kassör i föreningen.

Den senaste tiden har dock ingen verksamhet bedrivits i panncentralen på grund av en vattenskada. Istället har föreningen fått hålla till i cafeterian, en mindre lokal i området. När panncentralen nyligen blev iordningställd förberedde sig föreningen för en nystart. Men i måndags meddelade förvaltaren plötsligt att en annan hyresgäst skulle flytta in.

Annons
Läs ocksåNystartat fik samlar grannarna

– Vi hade planerat för olika verksamheter i höst med barngrupper och dans för äldre. Vi hade även diskuterat att ha matlagningsträffar med mat från olika kulturer. Men vad händer med det när vi inte har någon lokal. Cafeterian som vi har fått använda är för liten och har ingen toalett, förklarar Irene Panthzar.

Enligt boinflytandeavtalet har Hyresgästföreningen rätt att få använda panncentralen och någon uppsägning har inte skett.

– Vi anser att det här är en olovlig handling. Vi kommer se över vad vi kan göra för att få tillbaka vår lokal igen, säger Ingrid Buskas, jurist vid Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHan vill rusta Dunderbacken

Men på Sydfastgruppen, som förvaltar Dunderbacken, har man en annan åsikt.

Annons

–Vi för en dialog med Hyresgästföreningen och den vill jag inte föra i Hem & Hyra. Men vi har en hyresgäst som vill flytta in i lokalen och det finns en annan lokal som Hyresgästföreningen använder och som de har använt i två år, säger Claes Örtegren, förvaltningschef på Sydfastgruppen.

Läs också Ny ägare till Dunderbacken Dunderbacken kan få nya ägare Dunderbacken får ny förvaltare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.