Annons

Ny ägare till Dunderbacken

Dalarna Dunderbacken har fått nya ägare. Köparen är Thomas Melin i Helsingborg som tar över närmare 500 lägenheter i K/S Swedens konkursbo.

Miljonprogrammet Dunderbacken i Finspång har varit omdiskuterat under flera år med turer kring bristande underhåll och försäljningsplaner. Förra året gick ägaren K/S Sweden Real Estate i konkurs och i våras tog försäljningen ny fart. I lördags blev det klart att bostadsområdet tas över av Thomas Melin, som äger ett 30-tal fastighets- och förvaltningsbolag runt om i landet.

– Det är inte enbart Finspång utan ett paket med flera fastigheter. Det rör sig om hela fastighetsbeståndet i K/S Swedens konkursbo, förklarar Dan Törnsten på Coilers International, som hållit i försäljningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Affären omfattar närmare 500 lägenheter i Borlänge, Hedemora, Arboga, Ragunda och Finspång, där Dunderbacken står för den största delen med 269 lägenheter.

– Det har varit ett ganska stort intresse. En del har bara velat lägga bud på en del av beståndet, men vi har velat få hela paketet sålt i ett stycke, säger Dan Törnsten.

Fastigheterna hamnar i det nybildade bolaget Havanna Holding med säte i Helsingborg. Hem & Hyra har sökt ägaren Thomas Melin för en kommentar men inte lyckats. Melin är bland annat delägare i Amasten, som sedan tidgare äger hyreslägenheter i Finspång, men de kommer inte vara inblandade i Dunderbacken.

Annons
Läs ocksåNystartat fik samlar grannarna

– Det är två helt separata verksamheter som inte har något med varandra att göra, säger David Dahlgren, vd på Amasten Holding AB.

Ägarbytet kommer inte påverka förvaltningen av Dunderbacken utan Sydfastgruppen kommer att fortsätta ha uppdraget som tidigare. Under veckan kommer bolaget och den nye ägaren träffas för att diskutera den framtida skötseln.

– Det finns en tanke och en plan och det är den vi ska sätta oss ner och diskutera. En upprustning kommer att kosta en massa pengar, säger Claes Örtegren på Sydfastgruppen.

Läs ocksåHan vill rusta Dunderbacken

Men hyresgästerna har inte fått någon information om att deras bostadsområde fått nya ägare.

– Vi har känt till att det var på gång med ett ägarbyte, men inte mer än så. Vi har inte fått någon information alls, säger Irene Panthzar, ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Dunderbacken.

Annons

Vad tror du ägarbytet kan innebära?

– Vi kan väl alltid hoppas att det blir bättre, för det finns en hel del att ta tag i här. Isoleringen är under all kritik, det drar kallt från alla fönster. Dräneringen har inte blivit av och det är många lägenheter som är mögelskadade. Så det finns mycket som behöver göras, säger Irene Panthzar.

Läs också Föreningen vräks från fritidslokal Dunderbacken kan få nya ägare Dunderbacken får ny förvaltare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.