Annons

Föreningsprofil misstänks för sexbrott – regioner kräver ökat barnskydd

Nyheter Utredningen växer mot den tidigare förtroendevalda inom Hyresgästföreningen, som bland annat misstänks för barnvåldtäkter. I dag omhäktades han. Nu arbetar Hyresgästföreningen med nationella riktlinjer vid arbete med barn och ungdomar. Något som flera regionordföranden kräver i Hem & Hyras enkät.
Foto: Anders Paulsson
Kräver gemensam policy. Flera regionordföranden Hem & Hyra pratat med kräver en gemensam policy för att skydda barn och ungdomar.

Tillslaget mot den förtroendevalde i Stockholm som bland annat misstänks för våldtäkt mot barn har skakat Hyresgästföreningen.

Utredningen har växt sedan mannen greps för två veckor sedan i sin lägenhet. I dagsläget omfattar utredningen tio målsägande, som har förhörts. Under torsdagen omhäktades mannen, nu är delgiven misstanke om tre grova våldtäkter mot två barn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen har sedan tidigare ett tomt belastningsregister och är än så länge bara misstänkt. Åklagaren vill inte gå in på hur han kommit i kontakt med barnen. Han har haft förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen i Stockholm men uteslöts från alla uppdrag efter att det blivit känt att han häktats. Internt arbetar sedan dess en krisgrupp med att hantera händelsen.

Hyresgästföreningen håller nu på att ta fram nationella riktlinjer för såväl anställda som förtroendevalda. Något som saknas i dag. ”Vi är inte experter på att förebygga övergrepp och kommer att involvera andra organisationer i vårt arbete”, säger Sara Angeklint, personalchef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Gemensamma riktlinjer är något som flera regionordföranden kräver i Hem & Hyras enkät. Flera regioner har redan gjort egna policys och riktlinjer. Och som Hem & Hyra berättade om förra veckan finns det lokala hyresgästföreningar som gått före och infört barnpolicys för flera år sedan.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Såhär svarar Hyresgästföreningens nio regionordföranden på hur man arbetar med att skydda barn om sexualbrott och andra grova brott:

Annons

Norrland:
Ordförande Lillemor Göransson berättar att regionen har ett sommarprojekt i Luleå och Sundsvall i samarbete med Rädda Barnen. Dem som arbetar i teamen är kollade i belastningsregistret, enligt Rädda Barnen.
I övrigt tycker Lillemor Göransson inte att vi ska ha egna krav i regionerna utan det ska vara en gemensam policy i hela organisationen. Regionordförandegruppen och förbundsstyrelsen
kan få i uppdrag att komma med ett väl genomtänkt förslag hur kravet skall se ut, anser hon.

Aros-Gävle:
Ordförande Torbjörn Rönnkvist hänvisar till regionchef Johan Pelling. Han svarar att det i Aros-Gävle inte finns någon särskild policy kopplat till arbete med barn under 18 år. Om man samarbetar med kommunal verksamhet, exempelvis fritidsgårdar, förekommer att krav på registerutdrag från straffregistret krävs. Det är inte något krav som ställs från Hyresgästföreningen i dagsläget men kanske något som ska övervägas, i vart fall vid verksamhet som riktar sig direkt till barn, exempelvis läxläsning. Aros-Gävle utgår från att det som nu har hänt kommer att leda till att det tas fram en policy nationellt.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Mitt:
Ordförande Helena Frisk hänvisar till regionchef Nina Hedlund som hänvisar till riksförbundets presstjänst. I riksförbundets kartläggning av regionernas arbete svarar region Mitt att det inte finns någon policy eller krav på utdrag från belastningsregistret. Regionen efterlyser en nationell policy kring arbete med barn- och ungdomsverksamhet. Utdrag ur belastningsregistret är bra, men hjälper ju inte om personen i fråga tidigare är ostraffad.

Stockholm:
Det finns ingen rutin på att de som jobbar med barn under 18 år ska visa utdrag ur belastningsregistret. Däremot finns en rutin att man ska vara flera när man jobbar med barn under 18 år. Ordförande Simon Safari tycker att det ska krävas ett utdrag ur belastningsregistret för alla som jobbar med barn- och ungdomsaktiviteter och han kommer att driva frågan. ”Jag tror vi varit godtrogna och levt i tron att alla människor är goda i en folkrörelse”, säger ordförande Simon Safari.

Sydost:
Inger Borg, tillförordnad ordförande, hänvisar till svar som regionen gett i förbundets kartläggning. Där framgår att regionen inte har någon policy för arbete med barn och ungdomar. Regionen begär inte utdrag ur belastningsregistret.

Annons

BohusÄlvsborg-Skaraborg:
För dem som arbetar på regionens kurs- och lägergård Solgården gäller att de ska kunna lämna intyg från polisens belastningsregister. Ordförande Lennart Derehag efterlyser också nationell policy så att behandlingen blir enhetlig.

Västra Sverige:
Ronny Bengtsson, tillförordnad ordförande, är på semester och vill inte svara. I riksförbundets kartläggning av regionernas arbete svarar region Västra Sverige att det finns en regional policy från 2018. Den slår fast att de som är ledare eller vuxen i en barn-och ungdomsverksamhet ska visa upp utdrag ur belastningsregistret innan uppdraget påbörjas. Om personen begått sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, människorov eller grovt rån, är personen inte aktuell för uppdrag inom barn- och ungdomsverksamhet. Det är styrelsen i den lokala hyresgästföreningen som ansvarar för att rutinen följs.

Norra Skåne:
Här finns riktlinjer att där ska närvara minst två vuxna personer när det gäller barnaktiviteter Detta gäller även husombud och aktivitetsgrupper. Riktlinjerna uppdateras en gång per år vid behov, enligt ordförande Merete Sundholm.

Södra Skåne:
Här finns ingen policy och det tas inte utdrag från belastningsregistret. Ordförande Kenneth Gustavsson vill se nationella riktlinjer.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.