Annons

Förhandlare tar plats i KBAB:s styrelse

Karlstad Hyresgästföreningens förhandlare Birgitta Samuelsson i Karlstad har blivit invald i det kommunala bostadsbolaget KBAB:s styrelse.- Jag kan se en fördel i det, säger Sven-Erik Rasmusson som är chef över förhandlingsenheten i Region Mitt.​

​Förhandlaren Birgitta Samuelsson i Karlstad har valts in som ledamot i bostadsbolaget Karlstads bostads AB, KBAB.

– Jag hade inte tackat ja till platsen om det inte varit för att jag går i pension från mitt arbete som förhandlare. Jag hade inte kunnat sitta på kafferasterna och höra kollegorna prata om KBAB och samtidigt sitta i styrelsen, säger hon.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Birgitta Samuelsson har arbetat på hyresgästföreningen i runt 20 år. Sedan 1994 med förhandlingar. Om en vecka går hon i pension.

I höstas slutade hon sitt uppdrag som  ordförande i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna och sa då i en artikel i VF att hon gärna ville ha ett uppdrag i en styrelse.

– Jag menade inte att jag ville sitta i styrelsen för KBAB till varje pris, utan ville ställa upp där partiet tyckte att de hade användning för mig. Att det sedan blev KBAB är roligt tycker jag.

Annons
Läs ocksåSune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

Kommer du kunna byta sida?

– KBAB har ofta haft fokus på hyresgästernas väl och ve så skillnaden behöver inte bli så stor. Och jag har massor med kunskap som de andra i styrelsen inte har. Men visst får jag en annan roll nu än jag har på Hyresgästföreningen: jag ska se till bolaget och aktiebolagslagen i första hand.

I bland riktar Hyresgästföreningen kritik mot KBAB för hur stor vinsten är och vad den används till. Hur ser du på det?

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Jag kan tycka saker och ting men jag tror samtidigt inte att jag kommer ställas inför sådana farhågor. Allt jag kan göra är att försöka vara en förnuftig människa.

Förhandlingschefen i Region Mitt, Sven-Erik Rasmusson, ser en fördel i att en förhandlare från föreningen tar plats i en styrelse för ett kommunalt bostadsbolag.

Annons

– Jag kan inte se någon nackdel i det. Snarare tvärtom: hon är väl insatt och har kunskaper som kan bidra till något positivt. Att få in en person med hennes bakgrund och erfarenheter i en styrelse måste ses som en tillgång: bara för att man byter sida betyder inte att man byter åsikter, säger han.

Men han är noga med att påpeka att en förutsättning för att det ses som positivt, är Birgitta Samuelssons pensionering från tjänsten på Hyresgästföreningen.

– Samma dag som man slutar här klipps ju banden och då har man inte längre tillgång till hur vi lägger upp förhandlingsarbetet.

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.