Annons

Förhandlingar in i skarpt läge – Gävlekrav på 1,8 procent

Gävleborg Nollavtal eller extremt låga höjningar är vad Hyresgästföreningen räknar med inför årets förhandlingar. Men utgångsbuden från Gävleborgsföretagen ger andra indikationer.

Hyresförhandlingarna går den här veckan in i skarpt läge i flera kommuner i Gävleborgs län.

För Hyresgästföreningens förhandlare är förutsättningarna givna: Ränteläge, samhällsekonomi och uthyrningsgrad ger bättre förutsättningar än kanske någonsin tidigare för nollavtal eller möjligen mycket marginella höjningar.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi kommer att vara mycket tuffa i år, säger förhandlaren Owe Hellberg, som i veckan träffar bland annat Sandvikenhus.

Några uppgörelser har redan blivit färdiga i södra Sverige. I fyra fall blev det ingen höjning alls. Stora Helsingborgshem gick med på 0,13 procent eller i genomsnitt åtta kronor per lägenhet.

Utgångsbuden från Gävleborgsföretagen är diffusa i sin konstruktion eller i några fall hemliga.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Jag vill inte föregå förhandlingarna. Men så mycket kan jag i alla fall säga som att det inte är så enkelt som att bara fastställa att det är noll som gäller, konstaterar Nils-Erik Blomdahl, Hudiksvallsbostäders vd.

Hyresgästföreningens förhandlare vill inte heller de avslöja exakt vilka procentsatser det pratas om. Men i ett debattinlägg i lokalmedia skriver Annelie Norman, Klas Larsson och Owe Hellberg:

Annons

”De yrkanden som hittills framkommit i Gävleborgs län stämmer dock inte med den bild vi har”, utifrån resonemanget om att förutsättningarna aldrig varit bättre för ett nollavtal.

Läs ocksåAllmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrornaSkebo, allmännyttan i Skellefteå.

– Ja, vi har fört lite diskussioner och kan ana varåt det lutar. Men vi behöver bättre beskrivningar innan vi går i clinch med varandra, säger Owe Hellberg.

Gavlegårdarna, länets största bostadsföretag, ligger sist i förhandlingskön och blir därmed inte prisledande för de mindre bolagen.

– Vårt nuvarande avtal gäller till 1 mars, så vi har inte kommit så långt ännu, säger vice vd:n Lars Lennmalm.

Bolaget har dock redan lagt ett yrkande på 1,8 procent.

Aefab i Alfta-Edsbyn har i utgångsläget lagt sig på 1,6 procent medan Nordanstigs Bostäder presenterat ett bud på 1,2 procent.

Annons

– Det är trots allt ett rimligt yrkande för att gälla dem. Men egentligen borde alla bostadsföretag ligga på nollbud som ränteläget ser ut, menar Klas Larsson.

En tydlig trend är annars att förhandlingarna i år förs via försök till samsyn om hur utgångsläget ser ut innan buden preciseras.

– Det borde ge goda förutsättningar att nå goda resultat i stället för om man av konstig gammal hävd börjar med att lägga bud som ligger flera procentenheter ifrån varandra, säger Nils-Erik Blomdahl.

Owe Hellberg håller med:
– Det blir lite öppnare och enklare på det sättet. Det går att föra vidare resonemang.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.