HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förhandlingen om ramavtal har strandat

Stockholm Förhandlingarna om ramavtal för de privata hyresvärdarna i Stockholm har avbrutits utan att man kommit överens. Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen ligger långt från varandra. Nu får hyran förhandlas i varje enskild fastighet.

Efter nio förhandlingstillfällen har Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen ännu inte kommit överens om ett ramavtal. Det betyder att det inte finns någon generell överenskommelse att hålla sig till, när hyran för de privata hyresvärdarna ska förhandlas.

Fastighetsägarna ville ursprungligen ha 3,5 procent i hyreshöjning från 1 januari. De har sedan jämkat sitt yrkande, senast till 2,5 procent enligt uppgifter till Hem & Hyra.

Läs ocksåÄnnu högre vinster för privata värdar

Hyresgästföreningens slutbud är en hyreshöjning om 1 procent, men 0,3 procentenheter lägre om för hyror över 1 700 kronor per kvadratmeter och 0,2 procentenheter mer för de hyresvärdar som tecknar avtal om samråd vid upprustning.

Annons

– Utvecklingen gör mig djupt oroad. Hyran är hyresvärdens enda intäkt. Går det inte ens att räkna med kostnadstäckning, kommer intresset för att äga och förvalta hyresrätter långsiktigt att minska, säger Nathalie Brard, hyresmarknadschef på Fastighetsägarna i Stockholm i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna menar att Hyresgästföreningen har ett veto och kräver att riksdagen utser en medlande instans som ges rätt att sätta hyran när parterna inte kommer överens.

Läs ocksåFastighetsägarna Stockholm vill höja med 3,5 procent

– Det är ganska sorgligt att det blivit på det här sättet. Vi tar ansvar för att göra upp på ekonomisk grund, vi har försökt ha den dialogen i flera år. 0,7-1 procent är den hyreshöjning som visats sig vara den nivå årets hyresförhandlingar landat på, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm, och fortsätter.

Annons

– Vi pratar gärna om vilken sorts tvistlösningsorgan som kan vara lämpligt, det välkomnar vi både regionalt och nationellt.

Läs också 140 000 hyror kvar att förhandla i Stockholm Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.