Annons

Förhandlingschef överklagar utförsäljning

Staffanstorp ​Hälften av allmännyttan i Staffanstorp ska säljas ut. Det har politikerna bestämt. Men när två hus i centrala tätorten nyligen såldes gick det inte rätt till. Det menar i alla fall Peter Olsén, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, som nu överklagat försäljningen till länsrätten.

​Peter Olsén arbetar som förhandlingschef på Hyresgästföreningen, men han överklagar Staffanstorpshus försäljning av de två hyresfastigheterna som privatperson.

– Jag tycker det är fel i både princip och i ett rättsligt perspektiv, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Peter Olsén har Staffanstorpshus brutit mot flera regler. Det saknas en oberoende värdering av fastigheterna, något anbudsförfarande har inte skett och Staffanstorps kommun har inte rapporterat om försäljningen till EU. Han menar att ideologiska skäl och målet att halvera bostadsbeståndet har gjort att politikerna varit alltför angelägna om att sälja och därmed tagit genvägar för att få sålt husen.

– Det finns regler för hur en kommun får bete sig. Som jag förstår det har man inte följt reglerna. Dessutom tycker jag att kommunen ska vårda sin egendom som är skapad för att förse Staffanstorpsborna med bostäder och inte avyttras lättvindigt till privata intressenter som ska tjäna pengar på det, säger Peter Olsén.

Annons

Henrik Lethin (m), ordförande i Staffanstorpshus, tillbakavisar kritiken från Peter Olsén.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

− Han är uppenbarligen felinformerad. Det har skett en oberoende värdering av fastigheterna och vi har dessutom sålt dem till ett betydligt högre pris.

Han tycker i stället att Olsén borde se fördelarna med försäljningen som stärker Staffanstorpshus ekonomi.

Annons

− Vi har mark där vi gärna vill bygga men utan de resurser som försäljningen inbringar hade det varit helt uteslutet. Kan vi på det här sättet rusta oss ekonomiskt så kan vi bygga nya hyresrätter.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Henrik Lethin avfärdar överklagandet till länsrätten som ett rent politiskt utspel.

− Det är ett sätt att protestera helt enkelt, när alla andra vägar är uttömda.

Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.