Annons

Förlorar lägenhet efter olovlig uthyrning

Strömstad Den 66-årige mannen fortsatte hyra ut sin lägenhet i andra hand trots att Strömstadsbyggen sade nej. Nu beslutar hyresnämnden att han ska förlora lägenheten.

Redan 2014 prövade hyresnämnden den 66-årige mannens rätt att ha kvar sin enrummare med kök i Strömstad. Hyresvärden Strömstadbyggen ville säga upp kontraktet då man ansåg att mannen ordnat sitt boende på annat håll och därför saknade ”skyddsvärt intresse” att få behålla lägenheten. Den gången sade hyresnämnden nej till Strömstadsbyggens ansökan. 

I fjol gjorde Strömstadsbyggen ett nytt försök. Från och med den siste augusti sade man upp mannens hyresavtal. Som skäl angavs att mannen, sedan den första april samma år, utan lov hade hyrt ut lägenheten i andra hand till en sjuksköterska. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

66-åringen själv förklarade sitt handlande med att han köpt en liten gård ett par mil utanför Strömstad men att han av olika skäl inte kan övernatta där mer än ett par nätter i sträck. Orsaken är dels att det saknas vatten och sanitetsanläggningar i huset samt att en stenindustri i närheten ger ett lågfrekvent buller som gör honom sjuk. Mannen uppger även att han bor hos en kvinnlig vän i Strömstad när han inte bor på gården.

Annons

Efter hyresnämndens förra beslut, 2014, hyrde mannen ut sin lägenhet i andra hand till en pilot. När denne sade upp sig fick han istället kontakt med en sjuksköterska som ville hyra lägenheten. Mannen ansökte då hos Strömstadsbyggen om att få hyra ut till henne istället. Strömstadsbyggen sade då nej men det svaret menar mannen att han aldrig fick ta del av. Inte heller uppsägningen säger han sig ha fått ta del av. Inte förrän hyresnämnden hörde av sig.

Nämnden går denna gång på Strömstadsbyggens linje och beslutar att mannens hyresavtal ska upphöra. Det är enligt nämnden inte okej att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan värdens medgivande. Och det går inte att skylla på att man inte fått ta del av hyresvärdens beslut för den uppgiften måste man kontrollera själv. 

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Dessutom menar de eniga nämndsledamöterna att mannen inte använt lägenheten under så lång tid att ”…det måste anses att han saknar behov av bostaden”. 

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.