Annons

Förslag om ägarlägenheter i höst

Nyheter I september kommer regeringen att presentera sitt förslag om ägarlägenheter, enligt statsrådsberedningen.​

​Ägarlägenheter är en boendeform som är vanlig i andra länder, men som inte finns i Sverige.

Annons
Innehavaren av en ägarlägenhet äger sin egen, fysiska lägenhet, till skillnad från en bostadsrättsinnehavare som endast äger rätten att bo i lägenheten.
Just nu pågår en internutredning inom justitiedepartementet och berörda parter kommer att kallas till ett remissmöte någon gång i mars.
I september kommer sedan regeringen att presentera en proposition, ett förslag, till hur ett införande av ägarlägenheter skulle kunna gå till.
 
Mikael Gulliksson är kansliråd vid justitiedepartementet. Han förklarar att tidpunkten för propositionen inte är definitiv, utan kan komma att ändras under våren. 
Så om ni blir klara tidigare kan vi vänta oss att propositionen läggs innan september?
– Det är inte omöjligt, säger Mikael Gulliksson.
Hyresgästföreningen är kritisk till ett införande av ägarlägenheter eftersom det befaras leda till en ny hyresmarknad med oerfarna, och i viss mån oseriösa, hyresvärdar.
Detta eftersom hyresgäster i ägarlägenheter i praktiken kommer att bo utan besittningsskydd, enligt Hyresgästföreningen.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Civilutskottet vill ha fler ägarlägenheter Sågar förslag om att göra hyresrätt till ägarlägenhet Trots kritik – Stockholmshem går vidare med ägarlägenheter Ägarlägenheter blev en flopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.