HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Första hyresuppgörelsen i pandemin: ”Vi vill hjälpa så mycket vi kan”

Båstad Det blev inga frysta hyror men en mer modest höjning på 0,75 procent. Hyresuppgörelsen mellan Båstadhem och Hyresgästföreningen för 2021 är den första i region norra Skåne.
Foto: Gry Ellebjerg

Den första januari 2021 höjer Båstadhem hyrorna med i genomsnitt 0,75% för sina cirka 800 lägenheter. Överenskommelsen är den första i regionen och det brukar vara en indikation på kommande uppgörelser. I år har Hyresgästföreningen vädjat till hyresvärdarna att de, på grund av pandemin, ska hålla tillbaka sina yrkanden och i vissa fall har Hyresgästföreningen krävt frysta hyror.

Fredrik Malmberg, Hyresgästföreningen.

– Pandemin har påverkat hyresgästernas plånböcker och vi har nu fått gehör hos Båstadhem. Det visar att de bryr sig om sina hyresgäster. Det är ett speciellt år och förhoppningsvis första och sista gången vi sitter i denna situation, säger Fredrik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Båstadhem hade yrkat på en höjning med 2,12 procent. Framför allt baserat på ökade elkostnader och höjda VA-taxor. Vd Lisbeth Nilsson menar att det inte är någon bra idé att frysa hyrorna helt.
– I grunden tycker vi att hyrorna ska följa kostnadsutvecklingen, och skulle de frysas helt i år ska de ikapp senare.

Enligt Lisbeth Nilsson var de och Hyresgästföreningen eniga om att hålla 2021 års hyreshöjning så låg som möjligt.

Hon säger att de inte har fått några indikationer på att deras hyresgäster har problem med att betala hyran.
– Men vill hjälpa till så mycket vi kan och vi har medvetet hållit en lägre nivå, säger Lisbeth Nilsson.

Läs ocksåCorona tog Susannes inkomst - sen kom tunga beskedet från värden

0.75 procent är ett genomsnitt. Höjningen fördelas via ett systematiseringsverktyg som kallas ”Poängen”. Spridningen blir mellan 0 och procent, dock max 100 kronor i månaden.

Så här höjdes hyrorna i Skåne 2020. Se hela listan.
I region södra Skåne har MKB i Malmö slutit en överenskommelse för både 2021 och 2022.

Läs också Snart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: "Känns bra, vi har saknat medlemmarna" Dom mot tidigare HGF-ledamot överklagas – åklagaren vill se längre fängelsestraff Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende" Nya lättnader – fest tillåtet i Hyresgästföreningens lokaler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.