Annons

Förstod inte hyresavtalet – får bo kvar trots försenade betalningar

Malmö Kommunens handläggare missade att betala ut ekonomiskt bistånd. I kombination med att hyresgästen inte förstod svenska ledde detta till att hyran blev sen. Men det är inte anledning nog att riva kontraktet, enligt Svea hovrätt.
Foto: Anders Paulsson

Kvinnan misslyckades fler gånger med att få in hyran i tid. Hon kom överens med MKB om en annan typ av hyresavtal, med kortare uppsägningstid, och kunde bo kvar i lägenheten. Men i våras var hyran åter sen och då sade hyresvärden upp kontraktet och kopplade in domstol.

Kvinnan bor tillsammans med sina barn och ett barnbarn på Solbacken i Malmö och hyran betalas via ekonomiskt bistånd. Hon har förklarat den senaste förseningen med att en av kommunens handläggare betalade ut pengarna för sent och att det gick ut över hyran. Samma sak ska ha även ha hänt en gång tidigare och hon har numera en annan handläggare.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden ansåg att förseningarna, totalt fyra, inte var skäl nog för att kasta ut familjen ur lägenheten. Att kvinnan tidigare hade skrivit ett korttidsavtal med MKB är av mindre betydelse, menade nämnden. Detta eftersom det skedde utan tolk och att kvinnan inte verkar ha förstått innebörden av avtalet som hon skrev under. Kvinnan har berättat i hyresnämnden att språket i sig har gjort det svårt att kommunicera med hyresvärden.

MKB fick nej i hyresnämnden. Och så blev det även några månader senare, nu i september, när det överklagades beslutet hade lästs igenom av Svea hovrätt. Familjen kan bo kvar och det finns ingen anledning att göra någon ny bedömning, står det i hovrättens beslut.

Annons
Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.