Annons

Förstod inte hyresavtalet – får bo kvar trots försenade betalningar

Malmö Kommunens handläggare missade att betala ut ekonomiskt bistånd. I kombination med att hyresgästen inte förstod svenska ledde detta till att hyran blev sen. Men det är inte anledning nog att riva kontraktet, enligt Svea hovrätt.
Foto: Anders Paulsson

Kvinnan misslyckades fler gånger med att få in hyran i tid. Hon kom överens med MKB om en annan typ av hyresavtal, med kortare uppsägningstid, och kunde bo kvar i lägenheten. Men i våras var hyran åter sen och då sade hyresvärden upp kontraktet och kopplade in domstol.

Kvinnan bor tillsammans med sina barn och ett barnbarn på Solbacken i Malmö och hyran betalas via ekonomiskt bistånd. Hon har förklarat den senaste förseningen med att en av kommunens handläggare betalade ut pengarna för sent och att det gick ut över hyran. Samma sak ska ha även ha hänt en gång tidigare och hon har numera en annan handläggare.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden ansåg att förseningarna, totalt fyra, inte var skäl nog för att kasta ut familjen ur lägenheten. Att kvinnan tidigare hade skrivit ett korttidsavtal med MKB är av mindre betydelse, menade nämnden. Detta eftersom det skedde utan tolk och att kvinnan inte verkar ha förstått innebörden av avtalet som hon skrev under. Kvinnan har berättat i hyresnämnden att språket i sig har gjort det svårt att kommunicera med hyresvärden.

MKB fick nej i hyresnämnden. Och så blev det även några månader senare, nu i september, när det överklagades beslutet hade lästs igenom av Svea hovrätt. Familjen kan bo kvar och det finns ingen anledning att göra någon ny bedömning, står det i hovrättens beslut.

Annons
Läs också Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.