Annons

Försumlig värd får böta 26 000

Örnsköldsvik Hyresgästerna får inte tag i värden och ingen underhåller längre husen. Hyresnämnden har dömt ut ett vite och efter sommaren kommer Hyresgästföreningen ansöka om tvångsförvaltning.
Foto: Åsa Eriksson
En av de drabbade fastigheterna ligger på Bjästabacken i Bjästa utanför Örnsköldsvik.

Det privata bostadsbolaget Arkaden Ö-vik AB har varit ett ärende i hyresnämnden sedan januari 2015, då hyresgästerna på Bjästabacken och Fagerlandsvägen tröttnade på att felanmäla brister som aldrig åtgärdades.

De kontaktade då Hyresgästföreningen som hjälpte dem att driva ärendet i hyresnämnden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Värden har därefter blivit ålagd att bland annat reparera en ugn, balkongräcke och blandare. En hiss, som inte besiktats sedan 2001, skulle även ha kontrollerats och godkänts. Värden hade till den 15 juni på sig att utföra reparationerna.

Läs även: ”Vi vill ha hem sonen till jul”

Eftersom Arkaden Ö-vik AB inte infunnit sig till några möten och inte hörsammat kraven utdöms nu ett sammanlagt vite på 26 000 kronor.

Annons
Läs ocksåHyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 krSkador skåpsdörrar.

Hyresgästföreningens jurist Jan Nyström driver ärendet på uppdrag av medlemmarna. Han säger att nästa steg är att se över möjligheten att anlita en extern firma som kan åtgärda felen i bostäderna.

Enligt Jordabalken har hyresgäster möjlighet att själva avhjälpa bristerna i lägenheten på hyresvärdens bekostnad, så kallad ”självhjälpsrätt”, om värden brister i sin underhållsplikt. Kostnaden betalas av hyresgästen som sedan drar av det på kommande hyror.

– Men det är inte säkert att alla har råd att ligga ute med pengar, säger Jan Nyström.

Läs ocksåRåttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Nyström kommer även att ansöka om hyresreducering för den tid hyresgästerna har haft brister i sitt boende.

Annons

– Sedan får vi också överväga en ansökan om särskild förvaltning, men problemet där är ju att det är svårt att få någon att ta över ett redan misskött hus.

Hem & Hyra har försökt att nå hyresvärden vid tidigare tillfällen men denne har klart och tydligt meddelat att inga kommentarer ges.

Läs också Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret" Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten Bara ett av 19 fel på räddningstjänstens lista har åtgärdats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.