HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortsatt bostadsbrist i Västra Sverige

Västra Götaland ​Det råder fortfarande bostadsbrist i samtliga kommuner i Storgöteborg. Enligt kommunerna är höga produktionskostnader, markbrist och överklaganden några av förklaringarna till att det inte byggs mer.

​Det framgår av Boverkets nyligen färdigställda rapport ”Bostadsmarknaden år 2007-2008”. Rapporten bygger på kommunernas egna uppgifter samt vissa kompletterande uppgifter från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Av årets rapport framgår att samtliga 13 kommuner inom Hyresgästföreningen region västra Sveriges område redovisar bostadsbrist och det har de flesta av dem gjort ända sedan år 2003. De flesta av kommunerna anser att läget är oförändrat jämfört med tidigare år. Men både Kungsbacka och Öckerö tror att bristen kommer att förvärras medan Partille, Stenungsund och Tjörn förutspår att bostadsbristen minskar.
Ett skäl till den optimismen är att bostadsbyggandet faktiskt ökar i Västra Götalands län. Partille, Kungälv, Lerum, Kungsbacka, Varberg, Orust, Göteborg och Mölndal tillhör de kommuner där det planerade bostadsbyggandet i år kommer att ligga över riksgenomsnittet.
Men Boverket konstaterar samtidigt att det är långtifrån alla byggplaner som verkligen realiseras. I hela Västra Götalands län bedöms 65 procent av byggprojekten som säkra sådana medan alltså över en tredjedel kan komma att frysa inne eller förskjutas i tid.
Majoriteten av kommunerna i Storgöteborg anser dessutom att det skulle behöva byggas mer än vad som just nu planeras. Men enligt kommunerna finns det en rad hinder. Höga produktionskostnader, brist på mark i attraktiva lägen och överklaganden av detaljplaner är några av kommunernas förklaringar. Osäkerhet om framtida ränteläge/subventionsvillkor och brist på byggarbetskraft är andra skäl.
Det som främst saknas i de flesta av kommunerna är små och medelstora hyreslägenheter. Det drabbar en rad grupper men framförallt unga som ska flytta till sitt första boende och äldre som vill byta till något mindre. Men många kommuner nämner också att de har svårt att tillmötesgå behoven från barnfamiljer och från hushåll med höga krav på attraktivt läge.

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem" Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.