Annons

Fortsatt brist på anpassade bostäder

Nyheter Trots senare års satsningar på specialbostäder har kommunerna fortfarande svårt att leva upp till sitt ansvar för personer med särskilda behov. Det gäller både bostäder anpassade till personer med funktionshinder (”handikappade”) och bostäder avsedda för äldre.​
När det gäller särskilt boende för personer med funktionshinder har läget försämrats det senaste året. Endast var tredje kommun har tillräckligt många specialboenden, vilket är en minskning sedan förra året.
Värst är det i Storgöteborg, där inte en enda av tretton kommuner har tillräckligt många bostäder med särskild service för boende med funktionshinder.
Bäst tillgång till särskild service för personer med funktionshinder är det i små kommuner (mindre än 25 000 invånare). Nästan varannan småkommun klarar medborgarnas behov.
 
Även när det gäller boende för äldre redovisar kommunerna stora underskott. Mindre än hälften av kommunerna anser sig klara behoven vilket är en försämring. För några år sedan rapporterade sju av tio kommuner att behovet var täckt.
Bristen på äldreboende är värst i Storgöteborg och Storstockholm, där fyra av fem kommuner redovisar underskott. Mer än varannan småkommun klarar behovet av äldreboenden.
Uppgifterna kommer från Boverkets årliga enkät där landets 290 kommuner kan ge sin syn på bostadsmarknaden och förväntat byggande. I år har 289 kommuner svarat. Hela rapporten publiceras inom kort.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.