Annons

Fortsatt infekterat i Ljungby

Ljungby Efter den frånträdda förhandlingen har Heimstaden höjt hyran med 1,2 procent för sina hyresgäster i Ljungby. Bluffmetoder, dundrar Hyresgästföreningen.

I december berättade vi att både Heimstaden och Kanslihuset frånträtt hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen om årets hyra i Ljungby.

Relationen mellan parterna var minst sagt frostig och bolagen berättade att de hade för avsikt att höja hyran via så kallad direktavisering. Hyresgästföreningen gick samtidigt ut och uppmanade att betala den gamla hyran.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu står det klart att Heimstaden direktaviserat sina hyresgäster med en hyreshöjning på 1,2 procent. Enligt bolaget har ungefär 90 procent av hyresgästerna accepterat den nya höjningen.

De hyresgäster som inte gjort det, och fortsatt att betala den gamla hyran, har fått ett brev från Heimstaden där bolaget förklarar vad som är på gång. Hem & Hyra har fått ta del av brevet via en hyresgäst.

”I februari månad kommer vi göra en ny avstämning av vilka som inte betalt den nya hyran. För de hyresgäster som inte accepterat och betalat den nya hyran kommer vi att ansöka om ändring av hyran i hyresnämnden, en slags domstol,” skriver Heimstaden. Väl i hyresnämnden kommer Heimstaden att yrka på en högre hyra än den aviserade, framgår av brevet.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Detta har fått Hyresgästföreningen att gå i taket. I ett pressmeddelande under rubriken ”Hotfulla bluffmetoder för att höja hyran” dundrar regionordförande Björn Johansson:

Annons

– Återigen skickar Heimstaden ut bluffakturor till sina hyresgäster. Fullständigt oacceptabelt.

Hyresgästföreningen uppmanar än en gång att hyresgästerna tryggt kan betala in sin gamla hyra och att det finns inte någon skyldighet att betala in en högre hyra som inte är förhandlad.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Patrik Hall, vd på Heimstaden, säger:

– Det här är hyresgästens val, att kalla information för hot och bluff? Vi har en motpart som ikläder sig rollen som oseriös förhandlingspart. Det är väl värre om vi hade undanhållit information. Tänk om vi inte berättar något, om vi bara hade gått till nämnden. Då hade hyresgästerna tyckt att vi mörkar. Det här är våra hyresgäster som vi värnar om och de måste få veta vad som händer och kunna välja.

I brevet framgår att hyresgästen riskerar en högre höjning i nämnden än de 1,2 procent ni vill ha. Är inte det ett hot?

– Nej, vi har tittat och jämfört och i nämnden kommer vi att yrka på en högre hyra. Det är den hyra som vi tycker är rätt, det som vi tycker är det korrekta bruksvärdet. Sedan är det hyresnämnden som ska pröva det. Vi vill inte dölja något för hyresgästerna utan vi försöker beskriva uppriktigt så att hyresgästerna vet vad man kan förvänta sig. Det är inget hot, säger Patrik Hall.

Annons

Privata hyresförhandlingar i landet har hittills landat på en vägd snitthöjning på 0,56 procent. Ni höjer 1,2 procent. Är det rimligt?

– Det är fullständigt rimligt. Vi har kostnadsökningar som till och med är mer än så i Ljungby och får inte ens täckning för våra kostnader. Det här är en kompromiss, säger Patrik Hall.

Totalt är det 70 hushåll av Heimstadens 700 hushåll i Ljungby som valt att inte betala hyreshöjningen. Hyresgästföreningen kommer att företräda sina medlemmar i hyresnämnden.

Läs mer om hyrestvisten i Ljungby här

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.