Annons

Förturer stoppas hos Lulebo

Luleå I Luleå har par som beslutat sig för separation haft förtur hos Lulebo. Men nu är det slut med det och Britt Östergård måste bo med sitt ex medan hon letar efter en egen bostad.
Foto: Göran Lindh
Lulebo ser sig som en ”klok framsynt samhällsbyggare”. Det håller inte Britt Östergård med om. Bolagets nya regler kring förturer gör att hon och hennes tidigare partner tvingas bo ihop trots separation.

Lulebo har en lång kö till sina lägenheter. Och det är rejäl brist på lägenheter i Luleå. Att personer som separerar har fått förtur i kön har skapat irritation. Därför vände sig Lulebo till ägaren, Luleå kommun, med en begäran om att få ta bort den typen av förturer. Så blev det.
– Jag tycker att det är förjävligt. De verkar inte tänka alls. Det finns ingen förståelse för problemet, säger Britt Östergård.
Hon och hennes ex bestämde sig för en tid sedan att separera. Men att hitta en ny bostad blev svårt. Följden blev att det tidigare paret fick bo kvar tillsammans.
– Det säger sig själv att det blir en väldigt jobbig situation. Har man bestämt sig för att dela på sig blir det givetvis ansträngt att fortsätta att leva ihop, säger hon.

Britt Östergård har en 11-årig dotter som också hon väntar på att få ett nytt boende. Men trots en intensiv jakt på en lägenhet har det ännu inte gett något resultat. Trots att hon stått i Lulebos kö länge räcker inte kötiden till när det dyker upp ett erbjudande.
– Det är fruktansvärt jobbigt att inte veta hur det ska gå, veta vad som ska hända, säger Britt Östergård.
– Det ligger och gnager hela tiden. Det går knappt att sova.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det var Lulebos ägare, Luleå kommun, som fattade det slutliga beslutet om att förändra regelverket som styr förturerna. Samtliga partier i kommunstyrelse ställde sig bakom beslutet.

– Jag förstår att det kan bli besvärligt för en del. Men nu säkrar vi de sociala förturerna och dem som stått i kö länge får en bättre möjlighet, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
– Det gamla regelverket kom till och fungerade bra när det fanns gott om lediga lägenheter. Men nästan hälften av allt ledigt gick till separationsförturer, och det är inte rimligt.

Annons
Fakta: Förturer i Luleå

* Förturssystemet hos Lulebo försvinner inte helt:* Personer som av sociala myndigheter anses behöva förtur får det.* Personer som av medicinska skäl anses behöva förtur får det.

Läs också Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan Flytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförtur 43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå Hälften av kommunerna ger förtur till bostäder – Sara kunde fly från terrorn Tolv år från att förskolan tömdes tills det blir bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.