HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förvaltare åtalas för mångmiljonmutor

Stockholm Sex personer åtalas för mutor värda många miljoner. En av dem i sin tjänst som förvaltare för bland annat tusen statligt ägda hyresrätter och fritidshus. 
Foto: Holger Ellgaard
Arvsfurstens palats är en av de byggnader som Statens fastighetsverk förvaltar.

Grova mutor i mängder radas upp i det som till slut blev åtalet mot flera höga chefer och några av de leverantörer som utretts i korruptionshärvan i Statens fastighetsverk.

Och det är längst upp i toppen som de största syndarna misstänks ha opererat. En före detta generaldirektör åtalas bland annat för att inte ha reagerat på  misstänkta händelser han löpande informerats om. Men det är en chef nära under honom som står för den väldiga bulken av misstankar i ärendet. Bevisningen omfattar hundratals skumma fakturor på bland annat byggmaterial till bland annat chefens finska sommarstuga, kranbilar som utfört jobb och andra relaterade tjänster.

Läs ocksåHyresgäst på slott – inte alltid en dans på rosor

Ett stort antal kallade vittnen kommer också att berätta om hur andra saker inte har gått rätt till. Små som stora. Bland annat berättar en slottsarkitekt om hur chefen tagit en värdefull matta som köptes in av Civilförsvarsstyrelsen på 60-talet och sedan placerat den i sitt boende i ett slott. Ett boende som i sig har varit föremål för medias intresse då det inte ansetts ha gått rätt till när den förmedlades. Enligt Bukowskis är mattan värderad till cirka 130 000 kronor.

Statens Fastighetsverk förvaltar slott och herresäten på flera ställen i Sverige och utomlands såsom Svenska institutet i Alexandria och Arvsfurstens palats med flera. Men även ett antal mer normala hyresrätter. De flesta i eller i närheten av Stockholm. Många av dem, totalt sett 725 stycken permanentbostäder och 253 fritidshus, har dock spännande adresser; Bergianska trädgården, Karlsborgs fästning, Drottningsholm, Gripsholm, Klosterträdgårdarna i Vadstena och husen i Tumba Bruk som Hem & Hyra har skrivit om tidigare då de haft höga radonvärden. 

Annons

Men just den här slottslägenheten faller under en speciell del av förvaltningens regler. En nästan 300 kvadratmeter stor lägenhet som är del av ett kungligt slott. Till sådana boenden får bara en person godkänna hyresgäster – kungen. 

Läs ocksåPärlan i Stockholms bostadskö: En åtta på slottet

– Det är en fråga om brott inom statsförvaltningen där man har svikit ett stort förtroende och det avser även väldigt stora belopp, sammanlagt rör det sig om mångmiljonbelopp, säger vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption till TT. 

Förutom förvaltaren och generaldirektören åtalas ytterligare en anställd på Statens fastighetsverk. Hon misstänks ha låtit arbeten utföras på sitt barns bostadsrätt.

Annons

Förslaget till hur huvudförhandlingen ska gå till omfattar förhör under sammanlagt 21 dagar i Stockholms tingsrätt.

Läs ocksåNy hyresgäst sökes till Västerås slott
Läs också Fyllefester och förfall på slottet i Venngarn Landshövdingen i hyrestvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.