Annons

Fotboll och fimptävling i Fiskis

Nacka Fotbollsturnering och en fimp-plockartävling för att minska nedskräpning. När Stena Fastigheter anordnar Fisksätra Games för 200 barn och ungdomar i Fisksätra blandas allvar och lek.
Ugbaad Harbi., projektledare för Stenas fotbollsturnering.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ugbaad Harbi, projektledare för Stenas fotbollsturnering.

”Kom igen då, skjut i mål, heja heja” Det är inget fel på engagemanget bland publiken under fotbollsmatchen mellan lag ”Sikgatan” och ”Lakegatan”  på Fisksätra IP, som anordnas av Stena Fastigheter.

Ugbaad Harbi, 23 år och projektledare för turneringen, står vid sidlinjen och berättar att intresset för att delta har varit stort.
– Det är andra året Stena gör det här och flera barn har frågat om det blir något i år. De tycker det är kul att spela, säger hon, om satsningen som pågår hela veckan och avslutas med final och prisutdelning på lördag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lagen är uppdelade så att ungdomarna i ålderna 9-18 år representerar sin gata i Fisksätra.
– Det är kul att vi hade fyra tjejlag i åldern 9 till 11 år igår, i dag spelar 12-14-åringar och då är det mer killar, säger Ugbaad Harpi, som har en bakgrund som tränare för tjejer i Fisksätra IF.

Just att locka fler tjejer att vara med och spela fotboll och ta plats i det offentliga rummet har varit ett mål med turneringen, berättar Sarah Pettersson, ansvarig för relationsförvaltning på Stena Fastigheter.
– Vi vill göra något roligt för barn och ungdomar i Fisksätra på sommarlovet och öka stoltheten för området, men vi har ett speciellt fokus på att få med unga tjejer.

Annons

Till sin hjälp har Stena medarrangören, organisationen Futebol dà forca, fotboll ger styrka, som också anordnar öppna fotbollsträningar för att locka tjejer att ta plats och spela fotboll.
– Killar tar oftare mer plats i föreningslivet och det offentliga rummet i Fisksätra och vi vill försöka ändra på det, säger Sarah Pettersson.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

Under turneringen tar bolaget också chansen att informera om hur mycket onödiga kostnader som går till felsorterade sopor, nedskräpning och problem med stopp i sopsugar. Enligt bolaget rör det sig om tre miljoner kronor, pengar som räcker till nio Fisksätra Games, som kostar 320 000 kronor per år.
– Vi vill visa hur mycket pengar som skulle kunna gå till roligare saker, säger Sarah Pettersson.

För att få upp ögonen för sop-problemet anordnas under veckan en fimpplockartävling, där lagen får poäng för varje plockad fimp.

Annons

Ugbaad Harpi berättar att speciellt de yngre barnen har varit duktiga fimpplockare och samlat in flera burkar.
– Sedan kanske det blir så att de yngre kan påverka föräldrar som röker så att de inte slänger fimpar på marken, säger hon.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Vi har också låtit några Chalmersstudenter göra en prototyp till en fimp-robot, som ska visas upp på lördag, säger Sarah Pettersson.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.