Annons

Från hyresgäst till ägare av Solgården

Vänersborg En dröm väcktes en höstdag 2015. Och nu börjar den bli verklighet. I sommar ska Solgården vid Vänern bli en riktig oas för barn. Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg har köpt anläggningen.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg har bedrivit verksamhet på Solgården, men sedan årsskiftet äger de hela anläggningen som nu ska utvecklas ytterligare.

Maria Hjelm, regionchef för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, säger att tanken på ett kollo för barn som aldrig får uppleva somrar utanför sina bostadsområden föddes för ett par år sedan när hon och regionordförande Lennart Derehag åkte tåg tillsammans. Solgården var då till salu och där såg båda hur drömmen kunde bli verklighet.

Solgården köptes, men hamnade då under Hyresgästföreningens fastighetsbolag AB KB Danmarks vingar. Region BohusÄlvsborg-Skaraborg fick alltså hyra anläggningen för sin verksamhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det gjorde att vår regions dröm inte riktigt gick att förverkliga, då vi haft olika intressen. Vi och fastighetsbolaget hade olika uppdrag, säger Maria Hjelm.

Fastighetsbolaget ska driva sin verksamhet enligt affärsmässiga principer, medan regionen ville använda gården som en plats att utveckla människor.

– Vi har inga vinstkrav i pengar. Vår vinst är att få människor att växa och inte minst att få barn att komma ut i en härlig miljö och få fina sommarminnen, säger Maria Hjelm.

Läs ocksåBopolitisk skola på Solgården

Så vid årsskiftet tog region BohusÄlvsborg-Skaraborg över fastigheten. Regionen har köpt aktiebolaget som drev Solgården, AB Hallby, och står därmed som ägare till fritidsanläggningen. Kostnaden för regionen är den samma som vid köpet 2016 när fastighetsbolaget köpte Solgården från FUB för 4,6 miljoner kronor.

– Det är ett nollsummespel, där ingen tjänar några pengar, säger Maria Hjelm.

Annons

Regionordförande Lennart Derehag menar att köpet på sikt kommer att bli billigare för regionen då man själva bestämmer vilka insatser som ska göras, utan att det läggs på hyran. Han säger också att köpet innebär en betydligt större frihet för regionen att göra vad man vill med Solgården.

Läs ocksåSolgårdens säsong - både upp och ner

– Nu känner vi att vi kan jobba med de verksamheter vi vill på Solgården. Det skapar en stor möjlighet för oss, säger han. Jag tror att detta är en väldigt bra lösning för oss.

Nu pågår planerna för sommarens verksamhet på Solgården, där det ska bli sommarkollo i samarbete med bostadsbolag, kommuner och andra föreningar. Personal rekryteras just nu för olika poster, som fritidsledare och kökspersonal.

-Det ställer stora krav att ha verksamhet för barn, säger Maria Hjelm. Vi sätter säkerheten högst av allt. Det är oerhört viktigt att allt är tryggt och säkert.

Tack vare att förbundet har beviljat projektpengar kan kolloverksamheten köra igång redan i sommar i sju veckor.

Visionen för Solgården är att det ska bli en öppen och tillgänglig plats där Hyresgästföreningen betyder mer för fler med kolloverksamhet för barn, ungdomar och vuxna.

Annons

– Och konferenslokalen också kommer att användas för konferenser och utbildningar i egen regi och andra som vill boka in sig på anläggningen, säger Maria Hjelm.

 

 

 

Läs också Succé för Solgårdens hemsida och blogg Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.