Annons

Freja nomineras till Nobels fredspris

Gävleborg Demokratiorganisationen Freja har nominerats till Nobels fredspris 2017. Arbetet för fred och jämställdhet på västra Balkan bedrivs av ett nära hundratal föreningar.

Hem & Hyra får tag i en mycket glad men jäktad ordförande i Freja Academy, Margareta Eklund, som i helgen anordnar Freja Forum i Uppsala tillsammans med Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle. Hur känns det att ni blivit nominerade till en av världens finaste utmärkelser, Nobels fredspris?

– Det är jätteroligt, alla de gräsrötter som jobbat så hårt i tio år nu är verkligen värda det här. Det här är inte etablissemangets projekt, utan det drivs av vanligt folk som vill ha lugn och ro och fred för sig och sina barn. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vet ni vem eller vilka som nominerat er?

Annons

– Nej, det vet vi inte men det är bara vissa utsedda som får nominera till priset. Jag gissar att det är en svensk akademiker som gjort det, men jag vet inget mer än att vi är nominerade.

Hur många arbetar för Freja?

Läs ocksåHyregästföreningen pratar demokrati i Nordmakedonien

– På västra Balkan och i Turkiet är det tusentals människor som berörs av arbetet som människorna i nära hundra föreningar utför, som alla jobbar med demokratifrågor, jämställdhet för fred. Sedan är det många svenskar som deltar också och som avsätter tid och arbete för att stötta. Vi som ordnar själva forumet kallas nu för Freja Academy och där är jag ordförande just nu.

Annons

Läs mer om arrangemanget i Uppsala här.

Läs också "Balkans Almedalen” till Uppsala Demokratiforum flyttar från Balkan till Sverige Nytt Balkanprojekt på gång

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.