Annons

Frida har inte råd med boendestöd: ”skäms över mitt hem”

Laxå Frida såg en ljusning och mådde bättre. Med hjälp av boendestöd klarade hon av att ta hand om sitt hem. Då införde Laxå kommun en avgift. Hem & Hyras granskning visar att bostadsorten avgör vem som tvingas betala för hjälp.
Foto: Getty Images
Laxå kommun införde avgift för boendestöd i somras. Det har fått minst två brukare att avsäga sig stödet.

Frida, som egentligen heter något annat, är i 40-års åldern, hyr ett litet hus av en privatperson i Laxå kommun. Få kan tro att hon, som håller ordning och reda på sitt jobb som lokalvårdare, är i behov av boendestödjare för att städa sitt hem.

Men det är en sak att städa efter struktur och fastslagna rutiner på ett jobb – och en helt annan att hålla ordning kring sig själv.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hos mig är det kaos. Men det blev mindre kaos efter att jag fick hjälp av boendestöd. Den här veckan har jag städat mitt köksbord, säger hon.

Fridas bästa vän, som vi kan kalla Karin, är med vid intervjun som stöd. Nu griper Karin in.
– Fast, ska vi vara ärliga Frida, så är det kaos hos dig fortfarande. Eller hur? Du bor i en fyra men har bara ett rum du kan vara i. Du har ju fortfarande inte packat upp allt sedan du flyttade in för tre år sedan utan mycket står kvar i kartonger. Men när boendestöd kom blev det mer ordning under en tid. Är det inte så? frågar Karin.
– Mmm, svarar Frida.

Hem & Hyras granskning visar att det finns en orättvisa där bostadsorten avgör om du tvingas betala eller inte för boendestödet. I Mellansverige tar 10 av 52 kommuner ut en avgift för stödet. Laxå kommun införde avgiften så sent som i somras och sedan dess har minst två brukare avsagt sig stödet eftersom de inte har råd.

Läs ocksåEn fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter
Kartan visar vilka kommuner i Mellansverige som tar ut en avgift och inte för boendestöd.

En av dem är Frida. Hon hann ha boendestöd under två månader i sommaren 2020. En månad gratis innan Laxå kommun införde avgiften. Eftersom Frida har arbete och lön, fick hon betala den högsta avgiften för stödet, maxtaxans 2 125 kronor. Det är pengar som Frida inte har på grund av skulder.

– Jag önskar de sagt att det skulle införas en avgift, för då hade jag aldrig velat ha boendestödet alls. Nu fick jag prova och börja tycka det var bra – men kan inte betala. Jag fick låna pengar av Karin för att ha råd till avgiften innan jag sa upp stödet, berättar Frida.

Frida har en lindrig intellektuell funktionsvariation och utreds för ADD. Det är bara arbetsförmedlingen som utrett Fridas funktionsvariation än så länge. På så sätt har de kunnat hjälpa henne att få ett jobb som är anpassat efter hennes behov.

Annons
Läs ocksåDet orättvisa boendestödet – så sviker samhället de psykiskt sjuka

Men eftersom ingen annan utredning gjorts, har Frida till exempel inte rätt till stöd enligt LSS – som skulle vara gratis för Frida. I stället hamnar hon mellan stolarna sedan Laxå kommun beslutade att ta ut en avgift för boendestödet.

För det är funktionsvariationen som gör att Frida har svårt att hålla ordning hemma och behöver hjälp. Och det är funktionsvariationen som lett till att hon har skulder och inte kan betala avgiften för det stödet.

Enligt Karin har Frida dragit på sig skulderna sedan ett tidigare förhållande där Fridas partner både tog tog lån och beställde varor i Fridas namn. Nu har den tidigare partnern gjort slut och flyttat vidare – och lämnat Frida ensam kvar med skulder och ett brustet hjärta.

– Fridas nedsättning är inte utredd och inte så grav att hon gått i särskola. Vid småprat märker du det inte alls. Samtidigt är det nog det som kostat henne mycket för det gör att hon är lätt att lura och inte får den hjälp hon behöver, säger Karin om sin vän.

Om det blev gratis med boendestöd i Laxå, skulle Frida genast vilja ha stödet igen säger hon, för hon märkte stor skillnad både i bostaden och måendet.
– Om inte annat, skulle jag se till att Frida fick stödet igen. Hon behöver hjälp. Hennes önskan var att få sådan ordning i huset att hon kan ta emot släktingar. Men nu går inte det. Vad känner du för ditt hem, Frida? frågar Karin.

– Jag skäms över det. Det är kaos.

Vill du att det ska vara så?

– Nej, jag vill ha fint.

Annons

Har du självmordstankar? frågar Karin.

– Ja…

Karin har räknat ut att det skulle vara billigare för Frida att ta hjälp av en firma som städar åt henne med RUT-avdrag än det är att ha boendestöd. Men om någon städar går det pedagogiska med boendestöd förlorat. Boendestödjarna ska nämligen inte städa åt brukaren – utan tillsammans ska man hitta rutiner som gör att brukaren börjar klara sig mer och mer på egen hand.

– Med rutiner klarar Frida att ha ett jobb som lokalvårdare, det är ironiskt, säger Karin.

Frida, om du fick säga något till politikerna i Laxå som bestämt att det ska kosta med boendestöd. Vad skulle du vilja säga då?
– Inget. Jag skulle aldrig våga prata med dem, säger Frida.

Laxå kommun kommer senare göra en uppföljning för att undersöka avgiftens konsekvenser.

Fakta: Så gjorde vi undersökningen

I de fall uppgifterna finns på kommunernas hemsidor är de hämtade 12 november, 2020.
Andra kommuner har svarat via mejl eller telefon under november/december 2020.

Familjer, personer med missbruksproblematik och ensamkommande ungdomar kan vara befriade från avgift. Även personer med så låg inkomst att man bedömer att det inte finns utrymme för att ta ut avgift befrias från avgift.

Kommunernas maxtaxa gäller. Den var 2 125 kronor per månad 2020.

Fakta: Det här är boendestöd

• Stöd till den som har en psykisk, intellektuell eller neurologisk funktionsvariation.
• Stödet ges i personens hem.
• Anpassas efter vad personen behöver och själv vill ha.
• Är sedan tio år socialtjänstens vanligaste insats för personer som lever med psykisk ohälsa.

Läs också I kassakön får Henrik panikångest – så räddas han av boendestöd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.