Annons

En fråga om liv och död – gratis boendestöd avgörande för Peter

Lindesberg Peter Falk i Lindesberg slipper betala för boendestöd. I andra kommuner kan samma hjälp kosta över 2 000 kronor i månaden. Bostadsorten avgör nämligen vem som tvingas betala för boendestöd och vem som kan få det gratis visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Anna Rytterbrant
För Peter Falk innebär boendestödet två timmar i veckan då han känner att han har ett vanligt liv och träffar människor. Andra dagar kan tankar och ångest göra att han inte vill gå utanför dörren, än mindre gå och handla. Men boendestödjarna är hans livboj.

För Peter Falk handlar boendestödet om liv eller död. Att veta att boendestödjarna kommer förbi och tittar till honom när tankarna blir svarta och såriga. Att veta att någon följer honom till affären så att han kan handla trots att känslan skriker att han inte vill visa sig.

Under de fyra år Peter har haft boendestöd har han inte en enda gång varit inlagd på psykiatrisk avdelning eller försökt ta sitt liv, även om tankarna finns kvar.
– Om du tänker dig att du står vid Grand Canyon och allt som skyddar dig från att falla är ett tunt stängsel, så är stängslet vad boendestöd är för mig, förklarar Peter som diagnostiserats med ADHD och repressiv depression.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

För Peter är stödet gratis. Men Hem & Hyras granskning visar att det finns en orättvisa. I hela Mellansverige tar 10 av 52 kommuner ut en avgift för stödet.

Vad är då boendestöd? Det kan vara allt från att få stöd i att städa, handla mat eller vara social. Sådant som för många är en självklarhet, men som för den med psykisk ohälsa kan vara som det där stupet som Peter Falk talar om.

Ofta behövs inte mycket. Men stödet gör det möjligt att bo kvar i en vanlig lägenhet.
– Vårt samhälle är väldigt ojämlikt i det här. I kommuner där man infört avgift ser man att människor far väldigt, väldigt illa. Skulle politiker besluta att införa avgift i Lindesberg är jag övertygad om att vräkningar och självmord skulle öka, säger Maria Arnesson som är enhetschef över boendestöd i Lindesberg.

Läs ocksåFrida har inte råd med boendestöd: "skäms över mitt hem"

I ett examensarbete om boendestöd vid Högskolan i Dalarna 2018 dras slutsatsen att många kommuner inte har individens behov i centrum när avgifter tas ut, utan kommunernas ekonomi. Något som Peter Falk säger är ett feltänk.

– Det här måste vara det mest kostnadseffektiva stöd som samhället kan ha. I stället för att vi läggs in på avdelningar, försöker ta livet av oss eller måste vräkas från våra hem, räcker det med att boendestödjarna kommer och ger oss den där lilla extra knuffen i rätt riktning, bort från kanten, säger Peter.

Annons

Tre kommuner sticker ut i granskningen. Det är Hällefors och Laxå i Örebro län samt Oxelösund i Sörmlands län. Hällefors och Laxå har nyligen infört avgift
medan Oxelösund gjort stödet gratis efter ett tjänstemannaförslag som kommunens politiker klubbade igenom.

Läs ocksåDet orättvisa boendestödet – så sviker samhället de psykiskt sjuka
Kartan visar vilka kommuner i Mellansverige som tar ut en avgift och inte för boendestöd.

– Vi såg att personer som skulle behöva stödet valde bort det och skrev ett förslag att avgiften skulle slopas. Våra politiker såg nyttan med det och sedan januari 2020 är avgiften borttagen.

– Det är lite för tidigt att peka på någon effekt ännu, men vi är övertygade om att vi kommer att se den, säger Katarina Haddon som är vård- och omsorgschef i Oxelösunds kommun.

I Hällefors och Laxå har man valt att gå åt andra hållet. Hällefors införde avgiften hösten 2019 och Laxå så sent som i somras.
– Syftet var att försöka få ekonomin att gå runt. Vi kommer göra en uppföljning för att se om avgiften fått personer att tacka nej till boendestöd, säger Anette Schön, KD-politiker i Laxå.

Sedan i somras har två av cirka 20 brukare avsagt sig stödet till följd av kostnaderna i Laxå. I Hällefors, där 25 personer i dag har boendestöd, har sex stycken sagt upp stödet sedan avgiften infördes. Utvärderingar har visat att personer med så låg inkomst att de egentligen är befriade från avgift, även de har avstått från stödet av rädsla för kostnaden.

Effekten märks även i Lindesberg. Maria Arnesson är chef över personliga ombud i kommunerna Lindesberg, Hällefors, Ljusnarsberg och Nora. Personliga ombud kan stötta i kontakten med myndigheter, hyresvärdar och kommuner. Till exempel för att ordna boendestöd. Det stödet är gratis.

Annons

– I Hällefors har en del börjat efterfråga om personliga ombud kan utföra uppdrag som boendestödjarna annars gör, säger Maria Arnesson.

Gäller det fler kommuner än ­Hällefors?
– Nej, bara från Hällefors, säger Maria Arnesson.

Effekten av avgiften har varit så negativ att Hällefors kommun antagligen kommer att ta bort den under våren – endast ett och ett halvt år efter att den infördes.

– Min avsikt är att avgiften ska tas bort. Intäkterna väger inte upp den negativa sidan med att personer som behöver stödet avstår från det, säger politikern Johan Stolpen, (V).

Fakta: Så gjorde vi undersökningen

I de fall uppgifterna finns på kommunernas hemsidor är de hämtade 12 november, 2020.
Andra kommuner har svarat via mejl eller telefon under november/december 2020.

Familjer, personer med missbruksproblematik och ensamkommande ungdomar kan vara befriade från avgift. Även personer med så låg inkomst att man bedömer att det inte finns utrymme för att ta ut avgift befrias från avgift. Kommunernas maxtaxa gäller. Den var 2 125 kronor per månad 2020.

Fakta: Det här är boendestöd

• Stöd till den som har en psykisk, intellektuell eller neurologisk funktionsvariation.
• Stödet ges i personens hem.
• Anpassas efter vad personen behöver och själv vill ha.
• Är sedan tio år socialtjänstens vanligaste insats för personer som lever med psykisk ohälsa.

Läs också I kassakön får Henrik panikångest – så räddas han av boendestöd Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.