HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Frihamnen är högintressant”

Göteborg Projektet i Frihamnen stod i fokus när seminariet En stad för alla ägde rum i Göteborg. ”Alla ingångar vi inte provat tidigare är välkomna” sade bostadsminister Mehmet Kaplan.
Foto: Gustaf Görfelt
Seminariet avslutade med ett panelsamtal mellan Lars Lilled från Social resursförvaltning, urbanforskaren Catharina Thörn, HGF Västs ordförande Anna Lönn Lundbäck och bostadsminister Mehmet Kaplan.

Hyresgästföreningen region Västra Sverige stod bakom arrangemanget. Bland deltagarna fanns representanter från allmännyttan, privata byggbolag och kommunala Älvstranden Utvecklings AB som äger marken i Frihamnen. Dessutom forskare och företrädare för de sociala myndigheterna.

Det unika med Frihamnen är att kommunen redan från början gjort låga hyror i en del av beståndet till ett villkor för att få bygga. Med hjälp av så kallade omvända presumtionshyror har man satt taket för de billigaste hyrorna till 1 000 kronor per kvadratmeter. En hittills unik åtgärd.

Läs ocksåBotrygg vill polisanmäla svartuthyrning i Gårda

Bostads- och stadsutvecklingsminster Mehmet Kaplan (MP) konstaterade att det är många som följer det som händer i Göteborg med spänning.

–Det är en chans att få nya svar på frågan vad vi ska göra. Idag är bostadsbristen ett av Sveriges största hinder, något som skapar problem inom många olika delar av samhället. Det kräver nytänk. Går Frihamnsprojektet i lås kommer det att vara högintressant för många kommuner, sade Mehmet Kaplan.

Många har ifrågasatt om det verkligen går att få lönsamhet i byggprojektet med de villkor som kommunen satt upp. Joachim Arcari är vd för Botrygg, en av byggherrarna. Han hävdade att det inte är några problem. Bara viljan finns.

Läs ocksåNu renoveras de förfallna husen – men hyresgästen Filip har kluvna känslor

– Det går ihop sig ekonomiskt. Vi sänker avkastningskraven och ser inga behov av vinstutdelning i det tidiga läget. Byggandet sker i fem etapper, och när de etapperna är avklarade går det med vinst, sade Arcari.

Målet är att åstadkomma ett socialt blandat boende och minska segregationen, samtidigt som man bygger nytt. Att lyckas med detta är en ödesfråga för Göteborg, menade Catharina  Thörn, urbanforskare vid Göteborgs Universitet.

– När city expanderar till Kville, Gamlestaden och andra områden så skapar det gentrifiering som tvingar låginkomsttagare att flytta. Det är en enorm segregerande kraft och frågan är hur man hanterar detta.

Läs ocksåBytesaffär ska ge billigare lägenheter i Gårdsten

Samhället måste välja sida och det behövs offensiva program, enligt Catharina Thörn. Inte minst när det gäller en annan stor utmaning, nämligen renoveringen av miljonprogrammet.

– Om vi på allvar menar att det ska gå att renovera utan att tvinga människor att flytta så innebär det en helt ny syn på vad en stad är. Vi måste gå vidare. Annars blir diskussionen om Frihamnen bara en symbolisk handling, och det räcker inte.

LÄS MER:

En nybyggd trea för 6 000 kronor – så ska det funka

Klart vilka som ska börja bygga billigt i Frihamnen

Läs också Hyresgäst i Linköping slipper få klädkammare mot sin vilja Gemensam önskan om ny bostadspolitik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.