HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fristadsbostäder söker medling för höjda hyror

Västra Götaland Fristadsbostäder vill ha medling i årets hyresförhandling. De har sänkt sina krav, men fortfarande är gapet mellan Hyresgästföreningens motkrav och bolagets allt för stort.

På fredagen meddelades att det kommunägda bolaget Fristadsbostäder har valt att söka medling i årets hyresförhandlingar. Företaget vill höja hyrorna med 2,4 procent Det är en sänkning mot det ursprungliga kravet som var 2,76 procent. Hyresgästföreningens motkrav är 0,96 procent. Det är betydligt högre än genomsnittet i årets hyresförhandlingar när drygt 67 procent av lägenheterna i landets allmännyttor är förhandlade.

Fristadsbostäder menar att höjningen krävs för att kunna genomföra planerat underhåll. Dessutom hänvisar man till stigande kommunala taxor, som slår hårt mot bolagets ekonomi.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Hyresgästföreningen menar att omvärldsförutsättningarna med det rådande ränteläget ger företaget bra förutsättningar att göra mer av sina resurser.

Annons

– Det ekonomiska läget talar för måttliga hyreshöjningar. Vi förstår att det finns ett underhållsbehov, men menar att Fristadsbostäder har goda förutsättningar att göra mer av befintliga resurser för underhåll, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Hyresgästerna har under ett par år i följd redan fått högre höjningar än genomsnittet, till stor del på grund av att företaget ska klara underhållssituationen. Vårt bud i år är rimligt med detta som bakgrund, säger Ann-Christin Josefsson.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Medlingsförfarandet innebär att centrala parter lämnar en rekommendation på överenskommelse som de lokala parterna kan välja att göra upp. Det beskedet väntas komma om ett par veckor

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.