Annons

Fristadsbostäder söker medling för höjda hyror

Västra Götaland Fristadsbostäder vill ha medling i årets hyresförhandling. De har sänkt sina krav, men fortfarande är gapet mellan Hyresgästföreningens motkrav och bolagets allt för stort.

På fredagen meddelades att det kommunägda bolaget Fristadsbostäder har valt att söka medling i årets hyresförhandlingar. Företaget vill höja hyrorna med 2,4 procent Det är en sänkning mot det ursprungliga kravet som var 2,76 procent. Hyresgästföreningens motkrav är 0,96 procent. Det är betydligt högre än genomsnittet i årets hyresförhandlingar när drygt 67 procent av lägenheterna i landets allmännyttor är förhandlade.

Fristadsbostäder menar att höjningen krävs för att kunna genomföra planerat underhåll. Dessutom hänvisar man till stigande kommunala taxor, som slår hårt mot bolagets ekonomi.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen menar att omvärldsförutsättningarna med det rådande ränteläget ger företaget bra förutsättningar att göra mer av sina resurser.

Annons

– Det ekonomiska läget talar för måttliga hyreshöjningar. Vi förstår att det finns ett underhållsbehov, men menar att Fristadsbostäder har goda förutsättningar att göra mer av befintliga resurser för underhåll, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Hyresgästerna har under ett par år i följd redan fått högre höjningar än genomsnittet, till stor del på grund av att företaget ska klara underhållssituationen. Vårt bud i år är rimligt med detta som bakgrund, säger Ann-Christin Josefsson.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Medlingsförfarandet innebär att centrala parter lämnar en rekommendation på överenskommelse som de lokala parterna kan välja att göra upp. Det beskedet väntas komma om ett par veckor

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.