Annons

Fryst hyra eller lite högre höjning – nu ska det bli rättvist i Kalix

Kalix Kalixbo blir en av de första allmännyttorna i Norrbotten som inför målhyra. Allt för att göra hyrorna mer rättvisa. När nästa hyreshöjning sker 1 april och då kommer en del hyresgäster få lite extra hög hyreshöjning, andra en normal hyreshöjning och vissa ingen alls.
Foto: Ulrika Vallgårda
Medhane Kalab, 32, är en av de lyckligt lottade som slipper hyreshöjning i år. Men en del andra får lite extra hög hyreshöjning.

– Det är ju jättebra, säger Medhane Kalab, 32, när han hör nyheten att hans lägenhet inte ska få någon höjd hyra i år.

Tillsammans med Hyresgästföreningen startade stiftelsen Kalixbo för fem år sedan med en omfattande inventering av sina 900 lägenheter i beståndet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under arbetets gång har de gjort enkäter bland alla hyresgäster om vad de tycker är viktigt i boendet.

De har tittat på standard, ålder på lägenheten och områdets attraktionsvärde. Därutöver har de kommit överens om vad olika saker i lägenheterna ska anses vara värda och poängsatt dem.

– Det kan vara om du har diskmaskin eller inte, inglasad balkong eller inte, vad du har för ytskikt på golven, hur det ser ut i badrummet, om det finns hiss och så vidare. Så det är ju jättemånga olika parametrar vi har mätt, berättar Ingela Rönnbäck, Kalixbos vd.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

För varje lägenhet har Kalixbos personal gjort en lägenhetsdeklaration och de boende har fått chansen att komma med synpunkter på den för att det ska säkerställas att det har blivit en korrekt poängbedömning. Två lägenheter med samma standard och ålder ska hädanefter få samma hyresnivå.

– Det är ett försök att få en mer rättvis hyressättning och att man vet vad man betalar för.

Hyresgästerna ska i dagarna få besked om vad den nya hyran blir. En del kommer att få lite extra höjd hyra, en del en mer normal hyreshöjning och vissa ingen hyreshöjning alls.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Egentligen är det ett nollsummespel. De som har haft en för låg hyra kommer att få den höjd enligt en trappstegsmodell. Det finns också hela hus som får hyran fryst tills övriga i beståndet har kommit i kapp. Men för de flesta blir det väldigt små skillnader, säger hon.

Annons
VD Ingela Rönnbäck visar en hög med svar som Kalixbo har fått in från hyresgästerna.

Kalixbo är den andra allmännyttan i Norrbotten som inför målhyra. Lulebo har haft målhyra sedan 2005 och enligt Hyresgästföreningen har det fungerat bra.

Varför har ni velat införa målhyra inom Kalixbo?

– Det är väldigt längesedan vi gjorde någon översyn av hyressättningen. Jag började här 2004 och sedan dess har det inte skett, utan hyran har bara räknats upp med de årliga förhandlingarna. Vi såg att det kan ha blivit lite snett på vissa ställen och ville rätta till det, säger Ingela Rönnbäck.

En annan fördel är att de nu kan deklarera sina lägenheter, så att nya hyresgäster vet vad som finns och vad de faktiskt betalar för när de flyttar in.

Magnus Westerlund, förhandlare hos Hyresgästföreningen, ser positivt på införandet av målhyra. Det är något som Hyresgästföreningen verkar för i alla allmännyttor, berättar han.

– Jag tycker att vi har haft ett jättebra samarbete med Kalixbo. Nu får hyresgästerna verkligen rätt hyresnivå på sina lägenheter. Kalixbo får ju inte in mer pengar, däremot blir det en så rättvis hyra som möjligt.

Han blundar inte för att det kan bli en del frågor i början, kanske främst bland dem som får en lite större hyreshöjning.

– Det är något vi får hjälpas åt att förklara för hyresgästerna.

Max kan det bli 275 kronors höjning i månaden och sedan kan hyran höjas lika mycket per år under som längst sex år.

Annons

Ett av husen som kommer få fryst hyra är Morjärvsvägen 4 mitt emot Kalixbos lokaler. Det är byggt på 1950-talet.

Maria Jägerving är en av dem som kommer att få hyran fryst.

Maria Jägerving som bor i huset tycker det är bra.

– Ser man det långsiktigt så blir det ju en slant man sparar. Men sedan ska det ske en renovering med bland annat stambyten i det här huset och därefter antar jag att det sker en hyreshöjning, säger hon.

I huset bor också Medhane Kalab, 32 år. Han håller med om att hans nuvarande hyra är för hög.

– Jo, det är den. För huset är ganska gammalt. Man kan inte sätta in diskmaskin för det finns ingen plats för den. Det finns ingen bastu och inget garage.

Han blir glad när han hör nyheten att han ska slippa hyreshöjning.

– Vad roligt att höra!

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.