Annons

Fukt kan kosta 20 000 kronor

Trollhättan I över ett år har en hyresgäst i Sjuntorp levt med för höga fukthalter. Värden har utfört flera åtgärder. Men det går för sakta tycker miljönämnden i Trollhättan. Nu riskerar fastighetsägarna att få betala vite på 20 000 kronor.

Annons
Hyresgästen vände sig till miljöförvaltningen med klagomål på fukt och mögel i bostaden första gången i oktober 2008. Sedan dess har miljöinspektörer mätt fukthalten ett flertal gånger.
Första gången var värdena rejält höga vid golven och en bit upp på väggarna i de tre rummen. Mätinstrumentets gräns för vått är 80 och halterna i lägenheten låg på upp till 140.
Enligt fastighetsägaren berodde fukthalten på att husets fasad är i behov av ommålning. Värden fick till den 31 maj 2009 att vidta åtgärder.
Vid miljöförvaltningens återinspektion var halterna fortfarande höga. De låg på drygt 100, alltså över gränsen för vått.
Resultatet ledde till ett nytt föreläggande från miljönämnden. Senast den 31 oktober 2009 skulle tillräckliga åtgärder vidtas för att få ner fukthalten. Den här gången förenades föreläggandet med ett vite på 10 000 kronor.
Vid senaste återbesöket, 23 november, kunde miljöinspektörerna notera att fukthalten visserligen gått ner men fortfarande låg över gränsen.
Eftersom upptorkningen inte går snabbt nog förenar miljönämnden föreläggandet med ett högre vitesbelopp. Värden kan tvingas betala 20 000 kronor om inte fukthalten ligger på en normal nivå senast den 31 mars 2010.
Fastighetsägaren har hört av sig till miljökontoret och meddelat att han anlitat en fackman för att råda bot på problemet.
Fotnot: Förhöjd fukthalt kan leda till uppkomst av mögel. Mögel i sin tur kan vara farligt för människors hälsa.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem" Dolde mögelskadad lägenhet för hyresvärden – tvingas flytta: ”Som en bastu” Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.