Annons

Funktionshindrad i Varberg får behålla dubbelt boende

Varberg Värden ville säga upp sin mångårige hyresgäst eftersom han nästan aldrig var hemma. Men den funktionshindrade mannen får behålla sin fasta punkt i tillvaron, trots dubbelt boende.

Mannen hyr sedan många år en lägenhet hos en hyresvärd i Varberg. Han lever med ett funktionshinder som påverkar både hans fysiska och psykiska hälsa. Med viss hjälp klarar han dock att bo själv.

Däremot har mannen sedan länge även en bostad i en annan kommun, eftersom han haft ett jobb med lönebidrag på orten. Att dagpendla har varit för tufft, och på arbetsorten kunde han även få extra stöd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Varbergsvärden reagerade till slut på att mannen så sällan var hemma. Det förekom även uppgifter om att andra bodde i hans lägenhet. För att kunna säga upp sin hyresgäst vände sig värden till hyresnämnden.

Hyresgästen tog i sin tur hjälp av Hyresgästföreningen. Tillsammans hävdar de att det är nära släktingar som tidvis vistats i lägenheten: de har varit på plats för att hjälpa mannen och göra det möjligt för honom att vistas där.

Annons

Även om mannen i dag är folkbokförd i en servicelägenhet på annan ort beskrivs bostaden i Varberg som hans fasta punkt – den plats han genom åren alltid kallat ”hemma”. Att bo i Varberg på heltid skulle kräva utökat stöd. Tills det är ordnat är dubbelt boende nödvändigt, argumenterar mannens ombud.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Och så förblir det. Hyresnämnden bedömer visserligen att värden i sak kan ha giltiga skäl för uppsägning, även om bolaget inte lyckats bevisa att lägenheten faktiskt hyrts ut i andra hand utan lov.

Men i detta fall överväger ”humanitära skäl”. Sjuka eller äldre personer som på obestämd tid tvingas lämna sitt hem för ett vårdboende ska ”så långt det är möjligt” ha chans att behålla sin vanliga lägenhet om de så önskar, anser hyresnämnden.

”Bedömningar av om det är möjligt att återvända till bostaden eller inte bör också i dessa fall så långt möjligt undvikas”, skriver nämnden i sitt beslut.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Mannen får därför behålla sin lägenhet i Varberg även i fortsättningen.

LÄS MER
Humanitära skäl ifrågasätts – hyresvärden överklagar beslutet (uppdatering 15 april 2014)

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.