HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Premiär: Fyrbenta hyresgäster får ny plats för bus

Lund Den nya hundrastgården på Linero i Lund ska inte bara glädja djuren. Det här är en mötesplats även för tvåbenta. Se också tipsen från juristen: Allt du behöver veta om husdjur i hyresrätt.
Foto: Kristina Wahlgren
Hundarna Rhiannon och Evita premiärbesökte den nya hundrastgården Havamal med sin matte Naoki Hafström.

Hundskallen ekar mellan hyreshusen.  Allra högst låter kanske Cody. För bara ett par veckor sedan var han en övergiven gatuhund på den grekiska ön Kos. Nu drar han hårt i kopplet i Lunds nyaste hundrastgård: Havamal på Linero. Idag är det invigning.

Hundtassar sjunker ner i den leriga gräsmattan.  Meningen är förstås att hundarna ska springa lösa inne i gården. Men det är inte bara Cody som har koppel. När det vankas högtidligt firande med ett trettiotal hundar i olika storlekar på plats är det bäst att ta det säkra före det osäkra.
– Håll nu era hundar kopplade.

Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta
Intill hyreshusen på Linero i Lund ligger den nya hundrastgården Havamal. Gunilla Flygare från LKF invigningstalar.

Det är bland det sista Gunilla Flygare från det kommunala bostadsbolaget LKF säger när hon invigningstalar dagen till ära.
– Det känns bra att ungdomarna i hundgruppen har fått vara med och skapa det här i samband med upprustningen av området. Det är en mötesplats för både hundar och människor. Det har blivit oerhört fint och vi är så stolta, säger Gunilla Flygare också.

HUND I LÄGENHET – DET HÄR GÄLLER

Medan hon talar får korven färg på grillen. Pastellfärgade ballonger lyser upp vägen till tipsrundan och allt fler samlas utanför det höga stängsel som inhängar hundgården. Innan gården förklaras öppnad ska bandet klippas. Sanna Linné, från Hyresgästföreningens hundgrupp, och Rickard Nilsson, LKF:s områdesvärd, står redo med saxen.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum
Och härmed är hundrastgården invigd. Rickard Nilsson, områdesvärd på LKF, och Sanna Linné, från Hyresgästföreningens hundgrupp, håller i saxen.

Några hundar väntar lydigt. Andra sniffar på varandra nos mot nos medan svansarna viftar. Ett par morrar lite stressat åt nya bekantskaper och en hund ser ut att göra sig redo för attack när den lyfter på läppen och visar upp en käft med stora vita tänder.

VÄLJ HUNDRASEN SOM PASSAR DIG

När det gröna bandet äntligen är klippt är det fritt fram. Rihannon och Evita, av rasen Welsh corgi pembroke, följer snällt sin matte Naoki Hafström till några rejäla stockar, eller så är det hundgodiset som pockar.
– Vi bor precis i närheten och det är verkligen bra att man nu kan börja använda hundgården. Det är en superbra satsning. Här är mysigt och Evita har redan fått en ny kompis, säger Naoki Hafström.

Läs ocksåMatte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekadeTill vänster är en bild av tingsrätten och hyresnämnden i Västerås. Bilden är tagen på vintern, flera träd med kala grenar syns framför byggnaden som är modern med en glasfasad. "Västerås tingsrätt" står det på fasaden. Till vänster syns en bild i halvfigur på en chihuahua. Den har en rosa polotröja på sig och ligger på en brunaktig filt med nosen mot underlaget och tittar in i kameran. Öronen är spetsiga och står rakt upp. Färgen på huvudet är vit-beige.
Hundarna Rhiannon och Evita bor i närheten och kom till hundrastgården med sin matte Naoki Hafström.

Frågan kom från början från hyresvärden. Vad vill ni göra i området? Svaret kom snabbt från hundgruppen: en hundrastgård.
– Det behövs mer gemenskap mellan hundägare i området. Många går i sin egen bubbla. Jag vill att vi ska kunna göra mer tillsammans och kunna hjälpas åt, säger Sanna Linné.

Malin Karlström och Sanna Linné är båda med i Hyresgästföreningens hundgrupp som kommer att sköta hundrastgården.

I ett hörn finns ett skjul där Hyresgästföreningens hundgrupp ska ha sina redskap eftersom det är de som ska sköta hundgården, enligt avtal med hyresvärden.
– Jag gör det för det är roligt. Det är meningsfullt att engagera sig, säger Sanna Linné från hundgruppen.

Sofia Sandbergs hundar Hugo och Cody är båda gatuhundar från Grekland. Cody kom till Sverige för ett par veckor sedan.

Längst ned i hundgården står Sofia Sandberg med gatuhunden Cody. Sofias granne tipsade om hundgården vilket passade bra eftersom Sofia är nyinflyttad sedan två dagar.
En semesterresa till Kos slutade med att Cody fick följa med hem för ett par veckor sedan. Nu andas han svensk fuktig höstluft.
– Jag kunde inte åka hem utan honom. Han följde oss överallt. Men det är mycket att jobba med. Han är inte van vid den här typen av sammanhang, med så många hundar. Därför blir det perfekt med en hundgård så nära, säger Sofia Sandberg.

Fakta: Vett & etikett i hundrastgården
  • Är det redan någon i hundgården när ni kommer dit? Fråga om det är okej att ni också går in. Presentera dig.
  • Ta av kopplet på din hund innan ni går in i hundgården. Är det fler hundar i gården hälsar de bäst på varandra när de är lösa. Det blir mer naturligt för hundarna.
  • Håll god ton och prata glatt och avslappnat. Börjar du ryta vet inte hundarna vem du skriker på. Alla tar åt sig och djuren blir stressade.
  • Ta inte med leksaker in i hundrastgården om det finns andra hundar där.
  • Plocka upp hundbajset efter dig! Det är inte bara äckligt. Det kan vara farligt för hundar som äter bajset.

Tipsen kommer från Louise Johansson som har en hundskola i Lund.

Fakta: Labrador i topp i Lund
  • Det finns 294 hundraser och hundvarianter registrerade i Sverige.
  • Totalt finns det 950 000 hundar i Sverige, enligt Jordbruksverket.
  • De tre allra mest populära hundnamnen är Molly, Bella och Charlie.
  • I Lunds kommun är de vanligaste raserna Labrador retriever, Jack russell terrier och Schäfer.
Läs också Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Hund i lägenhet – det här gäller enligt lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.