Annons

Fyrklövern vill ombilda i Burlöv

Burlöv ​Ombildning av allmännyttans miljonprogram är ett av oppositionens recept mot sociala problem i Burlöv. Men motionen möter kritik. – Det är en kränkande syn på hyresgäster, tycker Kent Wollmér (S).

​– Vi tror inte att problem försvinner över en natt men vår uppfattning är att områden med ägarrätter och bostadsrätter har en större stabilitet med lägre kriminalitet och mindre social problem, säger Mats Lithner, ordförande för Folkpartiet i Burlöv.

Annons
Tillsammans med Centern, Moderaterna och Miljöpartiet har Folkpartiet skrivit en motion där de vill ändra ägardirektiven för Burlövsbostäder.
 
De förslår att 20 procent av bolagets lägenheter ska få ombildas till bostadsrätt eller äganderätt.
Inkomsten från försäljningen vill de använda för att bygga nya bostäder.
Över 5 500 personer står i kö för att flytta in i eller byta till en ny hyreslägenhet i kommunen.
Samtidigt som kön växer minskar antalet lediga lägenheter.
– Kön ger inte en rättvisande bild av behovet av nya hyresrätter. Jag tror att Burlöv skulle utvecklas i en positiv riktning om fler fick ta större eget ansvar för sitt boende, säger Mats Lithner, som redan 2007 skrev en första motion ihop med Centerpartiet i samma fråga.
Han tycker det är bekymmersamt att Burlöv ligger i toppskiktet för antalet anmälda brott i Skåne. Dessutom ligger Burlövs kommun högt i listan bland Skånekommuner med höga sjukskrivningstal och personer som får socialbidrag.
 
– Jag tycker det är en kränkande syn på hyresgäster att hävda att kriminalitet och sjukdom skulle minska om färre personer hyr sina bostäder, säger Kent Wollmér, (S), ordförande för Burlövsbostäder.
Han tvivlar på att det finns ett stort intresse från hyresgästerna att vilja köpa sina lägenheter.
I stället tror han att förslaget skapat oro för vad som händer om motionen går igenom.
 
– Jag har inget emot bostadsrätter. Men, om man vill ha fler får man bygga nya och nyligen när det var aktuellt var intresset så litet att vi fick ta över ena tomten och bygga hyresrätter i stället, säger Kent Wollmér.     

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.