Annons

Gå i borgen för vissa – tveksam modell

Örebro ​Köpa lägenhet? Svårt att få lån? Öbo erbjuder hyresgäster att gå i borgen för den som vill köpa sin hyresrätt. - Det är juridiskt tveksamt att gå i borgen bara för vissa, säger P-G Nyström som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

​ För att få sina hyresgäster att köpa sin bostad i de områden som valts ut till ombildning av Örebrobostäder, erbjuder bolaget sig att gå i borgen för den som tvingas ta lån för att finansiera köpet, den så kallade Öbo-modellen. Något som jurist P-G Nyström säger strider mot kommunallagens princip att behandla alla medborgare lika.

Annons
 – Det är juridiskt mycket tveksamt om kommunen genom Öbo kan gå i borgen för vissa invånare men inte erbjuda andra samma förmån när de vill köpa bostad, säger han och fortsätter:
– Jag skulle bli mycket förvånad om en domstol skulle anse modellen förenlig med lagen. 
Som kommunalt bolag gäller inte själva kommunallagen, men Regeringsrätten har i flera domar slagit fast att kommunala bolag inte får åsidosätta viktiga kommunalrättsliga principer. Öbo har dessutom inskrivet i sin egen bolagsordning att ”inte driva verksamhet eller vidta åtgärd som inte är förenlig med kommunal kompetens”.
Enligt lagen om kommunalt stöd till boendet, har kommuner visserligen befogenhet att hjälpa enskilda hushåll att sänka deras boendekostnader eller ge stöd för att skaffa en bostad. Men även på den punkten dömer P-G Nyström ut Öbo-modellen.
– Öbo-modellen går ju inte ut på att minska kostnaderna utan på att köpa en bostad de redan har tillgång till. De riskerar ju till och med att få en högre boendekostnad genom köpet. Jag är förvånad att den här modellen inte diskuterats i kommunfullmäktige, säger han. 
Harriet Arnold som är informationsansvarig på Öbo säger till Hem & Hyra att bolaget låtit två egna jurister tittat på och godkänt Öbo-modellen.
–  Men det är ju lite av ett experiment och juridik kan tolkas olika, säger hon.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen Oansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.