Annons

Gäng med vapen tog över trappuppgång

Botkyrka Drogpåverkade ungdomar med vapen tog över en portuppgång i Fittja. Men till slut reagerade hyresgästerna och bad om hjälp. Nu har Botkyrkabyggen anställt flera trygghetsvärdar.

Nyligen släpptes en lista med fler särskilt utsatta områden i Sverige. Ett av områdena som hade ändrats från utsatt till särskilt utsatt var Fittja och Jan-Erik Sandh, kundchef på Botkyrkabyggen bekräftar att det finns stora problem i delar av området. Han pekar särskilt ut Värdshusvägen sex i centrum där stora gäng hänger och säljer droger. Men stora problem finns även på Värdshusvägen 10.

– Hyresgäster är rädda eftersom de har sett att ungdomarna har synliga vapen och är drogpåverkade. Det är jätteviktigt att visa att vi gör något, alla ska känna sig trygga i sitt hem, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Efter att flera hyresgäster hört av sig till bolaget och bett om hjälp så anordnade ett krismöte för ett par månader sedan där hyresgästerna fick berätta om sina upplevelser.

– Många kände sig otrygga och var rädda eftersom de inte visste om ungdomarna var drogpåverkade eller inte, när de skulle gå till skola och dagis med sina barn, säger han.

Problemen på Värdshusvägen kännetecknas av ett vanligt fenomen i utsatta områden, ett parallellsamhälle växer fram där människor inte vågar polisanmäla brott.

Annons
Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

– Trots jättestora problem hade nästan ingen hyresgäst polisanmält gängen, de berättade för oss att de var rädda för att det skulle råka illa ut, säger han..

För att få bukt på problemen har Botkyrkabyggen vidtagit flera åtgärder. På kort sikt har bolaget anställt 10 långtidsarbetslösa kvinnor i Fittja som ska städa och synas i området. Samtidigt har tre trygghetsvärdar anställts som ska prata med hyresgäster och se till att det är tryggt.

– Vi kommer också att bygga om en lägenhet i entrén till en föreningslokal så att det finns folk på plats och att det blir en naturlig bevakning av portuppgången, säger han.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

På lång sikt har de utökat samarbetet med polisen och kommunen. Samtidigt satsar Ungdomens hus på jobbskapande åtgärder som att stötta ungdomar att söka jobb och hjälpa dem att skriva ett CV. Sedan ska de nattvandrare som Botkyrkabyggen stödjer gå ronder i problemområden.

– Vi är jättenöjda med polisen, de gör jättemycket och de har lovat att göra ännu mer. Jag har också fått rapporter om att hyresgästerna uppskattar trygghetsvärdarna, säger han.

Annons

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster som vill vara anonym, men som alla vittnar om att det varit stora problem med gäng som använt droger, förstört, kissat i porten och varit i trappuppgången nästan dagligen de senaste åren.

– Jag ser inte dem så ofta eftersom jag jobbar så mycket men min fru känner sig otrygg när hon ska gå till jobbet och möter tio killar och det luktar hasch i hela trappuppgången. Men vapen har jag inte sett några, säger en person.

Flera hyresgäster säger samtidigt att de inte är rädda för gängen och att det har blivit bättre de senaste månaderna.

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hundratals köpte sex i hyreshus – 45-åring ska ha tjänat 100 000 kronor på svarthyrd bordell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.