Annons

Gästarbetare i Helsingborg får inte bo kvar

Helsingborg Cirka 20 gästarbetare i tre lägenheter. Det var för mycket och inte överenskommet. Hyresnämnden ger fastighetsägaren rätt. De måste flytta.
Cyklar har varit en central del av konflikten kring gästarbetarna. Vid ett tillfälle ska de ha varit så många att de hindrade sophämtningen. Foto: Pixaby

Plötsligt hade det flyttat in ett helt gäng gästarbetare. Vid porten i Helsingborg räknades till över 20 nya cyklar. Enligt fastighetsägaren slängdes fimpar och skräp på gården och antalet hyresgäster slet hårt på de tre lägenheterna, två treor och en mindre tvåa. En granne vittnade i nämnden om att det en morgon kom ut tolv personer från en lägenhet.
Nu har Hyresnämnden i Malmö gett fastighetsägaren rätt i att säga upp bolaget som använde lägenheterna till att inhysa gästarbetare. Alla måste omedelbart flytta.

Konflikten började när ett dödsbo skulle sälja fastigheten på bästa läge i Helsingborg. Affären var så gott som i hamn men eftersom det fanns en bostadsrättsförening med viss förköpsrätt inväntades den processen. Under tiden skulle den nye tänkte köparen få hyra några lägenheter som stod tomma. Personerna bakom dödsboet berättade för nämnden att de blev chockade när de på hösten 2016 insåg att så många gästarbetare bodde där. Köparen, som nu också var hyresgäst, menade att det var överenskommet. Det blev aldrig någon affär och hyresgästen sades upp men vägrade flytta. Saken drevs till hyresnämnden där ord stod mot ord.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nämnden menar det är utrett att det fanns vissa överenskommelser men inte att det skulle bo så många i varje lägenhet. Nämnden menar vidare att situationen har slitit på fastigheten och gör en sammantagen bedömning att hyresgästen kan sägas upp.

 

Annons
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.