HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gavlegårdarna välkomnar skärpt lagstiftning om svartkontrakt

Gävle Lagändringarna är bra – men mer resurser till arbetet mot svartkontrakt skulle göra större skillnad, tror Roberth Krantz, som är bostadskonsulent på Gavlegårdarna.
Foto: Gry Ellebjerg/Lena Mattsson
Roberth Krantz, bostadskonsulent på Gavlegårdarna, säger att företaget vill agera extra generöst och flexibelt i ärenden som rör betalningsproblem nu när många riskerar att bli av med sina jobb på grund av coronapandemin.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat om bland annat här och här träder ny lagstiftning i kraft 1 oktober, som skärper reglerna runt andrahandsuthyrning och försäljning av hyreskontrakt. Bland annat kan hyresgäster som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd bli vräkta utan att först få en varning och den som köper ett hyreskontrakt kan dömas till fängelse (läs mer i faktarutan).

– Vi tycker att det är bra att få tydligare lagstöd när vi arbetar med det här. I och med att det finns en bostadsbrist är det viktigt att de lägenheter som finns går till dem som står i bostadskön. Vi har jobbat mycket med de här frågorna och kommer fortsätta att göra det, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.

Läs ocksåBlåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott

Även Roberth Krantz, som är bostadskonsulent på Gavlegårdarna, välkomnar lagändringarna. Samtidigt tror han inte att de kommer att få någon stor effekt för bolaget. Mer skillnad tror han att det skulle göra om Gavlegårdarna lade större resurser på arbetet med att motverka svartkontrakt.

– Det vi gör i dag är att agera när vi får in tips, antingen från anställda som har fattat misstanke eller grannar som tycker att något inte stämmer. Det är vad våra resurser räcker till. Men det finns bolag i andra delar av landet som jobbar mer strukturerat och förebyggande, säger han.

Som exempel nämner han att de skulle kunna kontrollera att den som står på ett hyreskontrakt också är folkbokförd på adressen.

Läs ocksåGotlandshem stoppar sommaruthyrning

– Vi har haft rätt många sådana här ärenden, men jag tror att de egentligen bara är toppen på ett isberg, säger Roberth Krantz.

2016 skrev Hem & Hyra om att Gavlegårdarna utmärkte sig genom att försöka stoppa många lägenhetsbyten som sedan blev godkända i hyresnämnden. Bolaget fick då kritik av Hyresgästföreningen för att misstänkliggöra hyresgäster, även när det saknades grund för att anta att det handlade om skenbyten. Roberth Krantz tycker att det är viktigt att komma ihåg att en klar majoritet av de som vill genomföra lägenhetsbyten får tillstånd att göra det.

– Det beror också på vad man jämför med. Bostadsmarknaden i Gävle kanske mer liknar den i större städer, än i till exempel Östersund eller Sundsvall, säger han.

Läs ocksåFlyttade till Tyskland – hyrde ut svart och tog ockerhyra

 

 

Fakta: Skärpt lagstiftning från 1 oktober
  • Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.
  • Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.
  • Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.
  • Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • Den som betalar pengar för ett hyreskontrakt kan straffas med fängelse i upp till två år.
  • Försäljning av svartkontrakt är sedan tidigare olagligt, men lagen skärps även där. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år.
Läs också Företagsadress avslöjade svartuthyrning Parter oense om mögel i lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.