Annons

Skärpta straff för handel med svartkontrakt

Nyheter I torsdags röstade riksdagen igenom en lagändring med syfte att försvåra handeln med svarta hyreskontrakt. Men lagen påverkar även andrahandsuthyrning och lägenhetsbyte. Detta gäller med nya lagen.
Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Foto: Fredrik Rubin

Från och med den första oktober blir det kriminellt bland annat med otillåten andrahandsuthyrning till för hög hyra och köp av svartkontrakt. Detta sedan riksdagen röstade för en lagändring i torsdags. Detta gäller efter lagändringen.

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sälja hyreskontrakt

Grundtanken med den nya lagstiftningen är att stoppa den utbredda handeln med svarta hyreskontrakt. Just försäljning av svartkontrakt är sedan tidigare olagligt, men skärps i och med lagändringen. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i max fyra år beroende på brottets grovhet.

 

Läs ocksåKritik mot att straffa köp av svartkontrakt

Köpa hyreskontrakt

Annons

Även köp av hyreskontrakt kriminaliseras, en punkt i förslaget som inte varit helt okontroversiell. Den som betalar pengar för ett hyreskontrakt kan från och med oktober straffas med fängelse i upp till två år.

 

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Viktigt med schysta villkor"

Andrahandsuthyrning

Lagändringen gäller inte bara handel med hyreskontrakt, även andrahandsuthyrning regleras. Den som hyr ut en lägenhet med ockerhyra kan i den nya lagen bli av med kontraktet. Sker uthyrningen dessutom utan värdens godkännande och till överhyra kan det vara straffbart med fängelse i upp till två år.

 

Lägenhetsbyte

Annons

I och med skärpningen av lagen påverkas också bytesrätten. I den nya lagen måste den som vill byta en hyresrätt ha bott i lägenheten i minste ett år innan bytet. Det ska inte heller längre gå att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt eller ett ägt boende.

 

Hyressättning

Fler utrymmen som byggs om till bostäder ska kunna få så kallad presumtionshyra. En hyra som är framförhandlad mellan hyresvärden och en hyresgästorganisation och utgår från produktionskostnaden istället för bruksvärdet.

Läs också Snart kan du hamna i fängelse om du köper hyreskontrakt Fängelsestraff för den som köper hyreskontrakt Risk för minskat hyresutbud om lagförslagen går igenom Branschorganisationerna backar tuffa lagförslagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.