Giftjord schaktades bort från innergård
– Visst, det är ett svart hål, när man börjar gräva vet man inte vad man stöter på, säger Ingrid Simonsson, miljöinspektör på Landskronas miljöförvaltning.
Det var när en ny förskola vid Ödmanssonsgatan skulle anläggas som markprover visade på förekomst av både tungmetaller och oljeföroreningar. Samtidigt togs prover för att bestämma föroreningens utbredning. Gifterna visade sig också finnas på innergården vid det intilliggande hyreskvarteret.
Rekommendationen är att marken ska vara så pass ren att ett barn ska kunna stoppa jorden i munnen, här låg det över riktvärdena även om det inte var någon akut toxisk fara, säger Ingrid Simonsson.
Ett omfattande saneringsarbete påbörjades och även innergårdens gamla tvättstuga revs. Under byggnaden hittades den starkaste koncentrationen av gifter, berättar Million Menghesteab från Landskronahem.
– Entreprenören fick gräva tre-fyra meter ned. Är det förorenat måste det bort, säger han.
Men vad som orsakat föroreningarna är det ingen som med säkerhet kan säga, enligt Ingrid Simonsson på miljöförvaltningen. En möjlighet är att det kommer från det garveri som i slutet av 1800-talet låg på platsen. En annan är att gifterna härstammar från fyllnadsmassor som användes när områden bebyggdes. Vid saneringen visade de sig bland annat innehålla avfall i form av tegel, aska, plast och sopor.
– För 30-40 år sedan hade de inte samma kontroll som vi har i dag, konstaterar Ingrid Simonsson.
Kommer ni att ta reda på om det finns på fler ställen?
– Det blir i sådan här skeden vi får reda på det, annars skulle vi behöva gräva upp halva staden. Sedan finns det mifo-undersökningar där man har gått igenom hela Sverige och klassat objekt där det skulle kunna finnas föroreningar. Men det här (garveriet) har inte varit med för att det var så pass gammalt.
Inte heller för Landskronahems del har giftfyndet föranlett fler undersökningar av innergårdar.
– Men om det uppdagas igen är det samma rutiner som gäller, säger Million Menghesteab.