Annons

Gislavedshus höjer hyran i april

Gislaved Hyresgästerna hos Gislavedshus får en hyreshöjning på 1,35 procent från första april.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Gislavedshus är klara. Hyreshöjningen på 1,35 procent gäller från första april och innebär att månadshyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter blir drygt 60 kronor dyrare.

Bakom höjningen ligger olika kostandsökningar i form av bland annat kommunala taxor och löner. Men även en ökad satsning på underhåll, vilket utgör över hälften av hyreshöjningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är en ganska stor satsning på underhåll, en miljon kronor. Vi ville inte ha någon jättehög höjning och tycker att 60 kronor är måttligt och så bjuder vi på oförändrad hyra de tre första månaderna. Jag tror att båda parter är lagom nöjda och förhandlingarna skedde i god anda och i samförstånd, säger Stanley Guldmyr, vd för Gislavedshus.

Stanely Guldmyr ser fördelar med att höjningen sker första april. Tanken är att även kommande hyresförhandlingar ska ske inför våren när det är lite lugnare i förhandlingsperioden, eftersom de flesta bolag förhandlar på hösten för höjning första januari.

Annons

– Jag tror att det är positivt för framtiden. Om det inte sker förändringar i världen som gör att någon part påkallar ny förhandling så är utgångspunkten att det här ska gälla till sista mars nästa år, säger Stanley Guldmyr.

Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Även Brigitte Widell, Hyresgästföreningens förhandlare, ser fördelar med att höjningen förskjuts till första april.

– Vi har diskuterat oss fram och jag tycker att vi fått en bra lösning. I framtiden får vi mer kött på benen och behöver inte gissa oss till vad som ska ske. När förhandlingen sker på hösten får man ta lite mellan tummen och pekfingret när det gäller exempelvis vilka taxor kommunen ska ta ut nästa år, säger Brigitte Widell och tillägger:

Annons

– Det här är en bra överenskommelse och båda parter är nöjda. Det har varit goda diskussioner både hos förtroendevalda och anställda.

Läs ocksåTibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent

Gislavedshus ägs av Gislaveds kommun och har drygt 2 500 lägenheter.

Fakta: Hyran 2015: Hyreshöjningar i Jönköping län

Kommunala bostadsbolag

Vätterhem i Jönköping: 1,15 %
Bottnaryds bostad: 2,2 %, från första februari.
Finnvedsbostäder i Värnamo: 1,52 %
Linden i Nässjö: 1,1 %
Tranåsbostäder: 11 kronor per kvadratmeter och år
VSBO, Vaggeryd-Skillingaryd: Tar ut en fast summa för typ av lägenhet från första april. Ettorna får en höjning på 80 kronor i månaden, tvåorna 93 kronor i månaden, treorna 113 kronor i månaden och fyror och större får en höjning på 133 kronor i månanden. Utslaget på ett helår motsvarar det hela en höjning på 1,44 %
Gislavedshus: 1,35 % från första april
Eksjöbostäder: 1,42 % från 1 mars
Norrahammars kommunala bostäder, NKBO: 2 % från första april
Grännahus: 2 % från 1 april
Bankerydshem: 3 % från 1 april
Witalabostäder: 2,5 %

Fakta: Hyran 2015: Yrkanden i Jönköping län

Kommunala bostadsbolag

Sävebo 2,1 %
Järnbäraren 1,8 %
Finnvedsbostäder 2,3 %
VSBO 2,8 %
Linden 1,5 %
Eksjöbostäder 2,5 %
Tranåsbostäder 1,7 %
Witalabostäder 4 %
Bottnaryds bostad 2,7 %
Annebergshus 3 %
Habo bostäder 2,88 %. Förhandlingen har ajounerats till februari sedan parterna enats om att ny hyra ska sättas första april i stället för första januari.
Gislavedshus diskuterar ett längre avtal, ajournerat till januari
Bankerydshem, NKBO och Grännahus sätter sin hyra från första april och förhandlar nästa år

Läs också Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.