Annons

Göingehem köper villor till fattiga storfamiljer

Östra Göinge Stora barnfamiljer med svag ekonomi kan få hjälp att hitta boende i Östra Göinge. I måndags beslutade Göingehem att köpa två villor för denna målgrupp.

I nästa vecka ska det kommunala bostadsbolaget Göingehem kontakta en mäklare för att få en uppfattning om vilka objekt som kan vara aktuella. Husen ska vara på 150 kvadratmeter och kosta runt 700 000 kronor. Göingehem planerar att hyra ut dem för cirka 5 500 kronor i månaden och lägga ut kostnader för el, värme och vatten på hyresgästen. Totalt landar månadskostnaden på 9 000 kronor. Enligt Göingehems vd, Stefan Nilsson, är tanken att villorna ska hyras ut till stora barnfamiljer med svag ekonomi.

Varför gör ni det här?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 – Därför vi vet att antalet storfamiljer ökar i landet tack vare den ökade invandringen. Det fungerar som så att maken i en familj kommer hit och får ett uppehållstillstånd. Därefter skaffar maken en lägenhet hos oss. I regel är det en etta eller möjligen en tvåa. Därefter är det dags för hustru och barn att ansluta och då har vi inget att erbjuda. Det är långa köer på de större lägenheterna.

Kommer en familj som är nyetablerade i er kommun att få förtur hos er?

Annons

 –  Nej, det är viktigt för oss att använda begreppet stora barnfamiljer. Även familjer som har försörjningsstöd finns med i samma målgrupp. Men där kan vi inte få fram exakt samma uppgifter om hur mycket inkomst de har för det är väldigt individuellt enligt socialtjänsten. Vi kan däremot räkna ut var smärtgränsen går för en familj som har etableringsstöd.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Men låt säga att det är en storfamilj som har bra lön. De kan inte söka de här husen?

 –  Min grundtanke har varit fattiga storbarnfamiljer och inte de välbeställda. Vi skulle ju kunna lägga på mer på hyran om vi har en starkare kund. Men om vi lägger på mer missar vi den primära målgruppen.

Hur går det här ihop med att allmännyttan ska vara vinstdrivande?

Annons
Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

 –  Avkastningen är synnerligen god för oss ändå. Den är mycket bättre än om vi skulle bygga nytt. En villa kostar 5 500 kronor per kvadratmeter men bygger vi nytt hamnar priserna kanske på 30 000 kronor per kvadratmeter.

Göingehem börjar med att köpa två hus för att testa hur stort behovet är. Förhoppningen är att fler villor ska köpas in i framtiden. Det är dock oklart hur många. Östra Göinge är den kommun i Skåne som tagit emot flest flyktingar i relation till antalet invånare. Göingehem har totalt 1420 lägenheter.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.