Annons

Göteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo

Göteborg Hela Göteborg ska inte längre undantas från ebo-reglerna. Nu begränsar kommunfullmäktige undantaget till vissa områden i staden, efter att kommunen fått bakläxa.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Det var i våras som oeniga Göteborgspolitiker beslutade att undanta hela staden från ebo-lagstiftningen. Syftet var att hejda trångboddhet, segregation och svarthandel med hyreskontrakt och adresser.

Men beslutet – som även togs i exempelvis Malmö – har varit kontroversiellt. Det var inte den effekt som regeringen önskade när man gav 32 kommuner möjlighet att göra undantag från ebo-reglerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tanken har i stället varit att enbart tillåta undantag för områden som är extra utsatta, socialt och ekonomiskt.

Länsstyrelsen i Västra Götaland var redan i våras kritisk till att stänga hela Göteborg för asylsökande som ordnar sitt boende själva och vill ha kvar ersättningen från Migrationsverket.

Annons

Nu, när kommunerna ska förnya sina undantagsbeslut inför årsskiftet, har länsstyrelsen på nytt markerat mot ett totalt undantag för Göteborg.

Läs ocksåHela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

Myndigheten ser helt enkelt inga skäl till att omfatta fler områden än dem som sedan tidigare ingår i stadens tjänstemannaförslag (se karta nedan).

De gulmarkerade områdena utgör stadsledningskontorets förslag på var inflytt ska hindras: främst de nordöstra stadsdelarna, delar av Hisingen och i Frölunda/Tynnered. Nu har kommunfullmäktige bestämt att enbart dessa områden ska omfattas av undantaget från ebo-reglerna.

Dessa områden utgör ungefär en tredjedel av staden. Här finns många av hyresrätterna, framför allt de med lägre hyror. Det är också områden där många nyanlända redan bor, där arbetslösheten är hög, många invånare är beroende av försörjningsstöd och få har högre utbildning.

Annons

Och nu blir det detta förslag som gäller från och med 1 januari 2021. I går, torsdag, bestämde kommunfullmäktige att Göteborg enbart ska undanta dessa områden från ebo-reglerna.

Läs ocksåNy lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser
Fakta: Eget boende – ebo

Grundregeln är att asylsökande själva kan välja att ordna eget boende (ebo) medan de väntar på besked om uppehållstillstånd. Under tiden kan de få ekonomiskt stöd från Migrationsverket.

Men kommuner som tagit emot ett stort antal nyanlända tillåts numera undanta enskilda områden från dessa regler. Asylsökande som bosätter sig i dessa områden mister sin ersättning. Villkoret är att områdena bedöms ha sociala och ekonomiska utmaningar.

Fakta: Undantag i Västsverige

I Västra Götaland har fyra kommuner möjlighet att göra undantag från ebo-reglerna.

  • Borås har valt att inte införa några begränsningar alls.
  • Trollhättan och Uddevalla har undantagit vissa socialt och ekonomiskt utsatta områden.
  • I Göteborg gäller just nu ett undantag för hela staden. Nya, mer begränsade regler införs vid årsskiftet.
Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.