HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Elva kommuner som säger stopp till asylsökande får nu bakläxa

Nyheter Malmö har gjort det, liksom Göteborg. Ingen ersättning till asylsökande som flyttar till kommunen. Det strider mot syftet med nya ebo-lagen, menar regeringen och kommer med nästa drag.
Foto: Pxhere

Från och med årsskiftet begränsades möjligheten för asylsökande att hitta sitt eget boende. Den asylsökande som bosätter sig i ett område med socioekonomiska utmaningar har inte längre rätt till dagersättning eller särskilt bidrag. 

Regeringen pekade ut 32 kommuner och lät dessa själva avgöra vilka områden som skulle klassas som socioekonomiskt utsatta. Men flera kommuner som såg detta utsträckta lillfinger bestämde sig snabbt för att ta hela handen.

Läs ocksåGöteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo

Av de 32 kommunerna är det elva stycken, alltså en tredjedel, som valt att undanta hela kommunen från ebo, bland andra Göteborg och Malmö, som Hem & Hyra skrivit om tidigare (Längst ner i artikeln hittar du hela listan).

Men det var inte syftet när ebo-lagen begränsades. Och nu har regeringen bestämt att göra ändringar för att strypa denna möjlighet. 

– Syftet med begränsningen har hela tiden varit att den ska omfatta områden med sociala och ekonomiska utmaningar. Vi föreslår nu vissa ändringar som förhindrar att en kommun anmäler ett område i strid med regleringens syfte, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Läs ocksåHela Malmö undantas från ebo - asylsökande blir utan ersättning

Enligt förslagen ska länsstyrelsen ha möjlighet att stoppa en kommun från att anmäla ett område som inte uppfyller de önskade kriterierna.

Annons

Morgan Johanssons pressekreterare Sofie Rudh bekräftar för Hem & Hyra att dessa ändringar kan ses som en reaktion på att kommuner som Malmö och Göteborg valt att undanta hela kommunen och inte bara vissa områden.

I Göteborg ville den styrande alliansen bara undanta vissa områden, men stadens största partier, Socialdemokraterna och Demokraterna drev igenom att hela kommunen skulle undantas.

Läs ocksåHela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

– Jag anser att det är bra att någon gör en bedömning över hur kommunerna tolkar lagstiftningen när vissa kommuner väljer inte följa lagstiftarens intentioner, svarar kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) via mejl och säger också att han tolkar det som en kritik mot det lokala styret i Socialdemokraterna.

– På lokal nivå kan vi ha olika åsikter än regering och riksdag men vi har en skyldighet att följa gällande lagstiftning. Vill man kunna undanta en hel kommun så måste riksdag och regering ändra nuvarande lagstiftning, skriver han.

I Malmö tolkar däremot kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) inte ändringen som kritik.

Annons

– Nej, det gör jag inte, snarare är det väl en effekt av olika partiers viljor och det var väntat. Vi har varit kritiska mot ebo i 15 års tid så idén med hela Malmö var inget nytt.

Däremot är hon själv kritisk mot ändringarna som regeringen nu vill göra.

– Att enbart undanta vissa områden riskerar att dagens negativa effekter av ebo består. För Malmös del skulle risken för fusk med folkbokföring och svarthandel med hyresavtal öka om vi inte tog ett helhetsgrepp om kommunen.

För de kommuner som redan tagit beslut om att undanta områden från ebo-lagen kommer beslutet att vara giltigt från den 1 juli i år fram till årsskiftet. Senare i år har kommunerna möjlighet att rapportera in nya områden, utifrån de uppdaterade reglerna, och de besluten gäller sedan från den 1 januari 2021.

Fakta: Elva kommuner vill helt undantas från ebo

De elva kommuner som valt att helt stå utanför ebo är: Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp.

Övriga, som omfattas av lagstiftningen är: Borlänge, Borås, Gävle, Halmstad, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Motala, Norrköping, Nyköping, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.

Fakta: Eget boende - ebo

Asylsökande kan själva ordna bostad medan de väntar på besked. Det kallas ebo (eget boende). Drygt hälften väljer denna form.

32 kommuner har fått tillstånd att begränsa ebo. Sedan årsskiftet gäller att en asylsökande som bor i ett område med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte har rätt till dagersättning eller särskilt bidrag.

Regeln gäller inte asylsökande som redan flyttat till eget boende. Den som flyttar på nytt riskerar dock att bli av med sin ersättning.

Läs också Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser Asylsökande kan mista ersättning vid flytt till Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.