HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgsvärdar kan slopa inkomstkrav

Göteborg I morgon, fredag, möts politikerna i Framtidenkoncernens styrelse. På bordet ligger ett förslag om att helt slopa inkomstkraven för att få hyra en kommunal hyresrätt i Göteborg.

Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar ingår alla i koncernen Framtiden. De har en gemensam uthyrningspolicy, och förfogar tillsammans över ungefär 70 000 lägenheter i Göteborg.

I policyn står bland annat att nya hyresgäster ”bör” ha en bruttoinkomst som är tre gånger så stor som hyran. Det innebär att den som vill hyra en lägenhet för 7 000 kronor i månaden måste kunna styrka en inkomst på minst 21 000 kronor per månad.

Läs ocksåRäddade av kylan – hyresgästerna i Ställdalen får behålla el och värme tillfälligt

Inkomstkravet minskar värdarnas ekonomiska risk och syftar också till att förebygga vräkning. Men det begränsar samtidigt möjligheten för alla med små inkomster att hitta en hyreslägenhet.

Nu föreslår tjänstemän inom Framtiden och de fyra bostadsbolagen en omvänd strategi: att helt slopa inkomstkravet.

– Det är ett tryck på hela bostadsmarknaden att allmännyttan ska ta bort det. Det är visserligen inte inkomsten i sig som stänger människor ute, utan hyresnivåerna. Men det där är en ständig diskussion och debatt. Skulle det få väldigt konstiga effekter får väl styrelsen vara beredd att ändra sig, säger Framtidens kommunikationschef Ulrika Stenson.

Läs ocksåOmbildningar av hyresrätter går på sparlåga i Göteborg

Även för bostadssökande som dragit på sig skulder föreslås lättnader. I dag är dörren stängd för den som har obetalda skulder. Man får inte heller ha fler än två betalningsanmärkningar.

Det nya förslaget tillåter tre betalningsanmärkningar – och då oavsett om skulden är avbetald eller ej.

I morgon debatteras förslaget av politikerna i Framtidens styrelse.

Läs ocksåStörsta allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi

– Vi kommer nu att remittera det till våra dotterbolag och höra hur de ser på frågan. Det är vi överens om i styrelsen. Det blir inget aktivt beslut i morgon, säger styrelsens ordförande Lars Johansson (S).

Om förslaget godtas utan större förändringar kan Framtidens styrelse ta ett slutligt beslut i frågan. Därefter räknar hyresvärdarna med att behöva upp till fyra månader på sig att anpassa sina system. Då skulle de nya reglerna kunna börja gälla vid nästa årsskifte.

Läs mer om inkomstkrav här:
Inkomstkrav stoppar tusentals lägenhetsletare i Göteborg
Sabo: orimligt med hårda uthyrningskrav

Fakta: Dagens policy

Uthyrningsreglerna gäller Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder, och omfattar totalt 70 000 lägenheter i Göteborg.

Som huvudregel gäller att en ny hyresgäst ska ha en bruttoinkomst på minst tre gånger hyran.

Som inkomst räknas lön, a-kassa, pension, studiemedel, försörjningsstöd, sjukersättning, inkomst av kapital, aktivitetsersättning, underhållsbidrag/stöd, bostadsbidrag/tillägg, föräldrapenning, barnbidrag eller på annat sätt styrkt betalningsförmåga.

Fakta: Hem & Hyra granskar

Hem & Hyra granskade för några år sedan uthyrningspolicies hos 339 hyresvärdar i hela landet. Vi upptäckte att kraven på den som ville ha bostad var så hårda att hundratusentals svenskar inte hade en chans. Du hittar hela granskningen här.

Läs också Nytt besked: bostadskoncern får ordna vakter i kollektivtrafiken 182 000 barn bor i familj med skulder – stor ökning på sju år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.