Annons

Göteborgsvärdarna på stabil ekonomisk mark

Göteborg Det finns pengar till nybyggnation i Göteborg. Det säger Hyresgästföreningen, med anledning av Hem & Hyras ekonomiska granskning av de kommunala hyresvärdarna.

Hem & Hyra har tidigare berättat att det är stor skillnad mellan de allmännyttiga hyresvärdarnas ekonomi. Göteborgsbolagen har en stabil ekonomi, visar vår granskning.

Stadens fyra allmännyttiga bostadsbolag ägs alla av ett annat kommunalt bolag, Framtiden AB. Och för Framtiden AB är soliditeten betydligt högre än det långsiktiga målet för företaget.
Onödigt hög, tycker Jenny Juthstrand, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen i region västra Sverige.
– Att soliditeten ligger så högt är ett tecken på upparbetade vinster under en längre tid. Bostadsbolagen i Göteborg har verkligen alla möjligheter att bygga nytt, säger hon.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kanske lite förvånande håller ekonomichefen för Framtiden AB, Carina Grönberg, i mångt och mycket med.
– Det är inte ekonomin som är problemet för oss. Vi bygger egentligen allt vi kan få tag i, säger hon.
Enligt Carina Grönberg är det framför allt svårigheten att få tag på mark som sätter käppar i hjulen för Göteborgs bostadsbolag.
– Om det blev bättre skulle vi bygga mer och soliditeten skulle sjunka, säger hon.

Relaterat: Här hittar du hela listan över soliditetstal för allmännyttiga hyresvärdar i Västra Götaland.

Annons
Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag Sveriges största hyresuppgörelse strandar "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.