Annons

Grannar rasar mot dans i Skånegläntan

Södermalm Den nya dansbanan i Rosenlundsparken är ingen dans på rosor – för boende i området. Mängder av klagomål samlas nu på miljöförvaltningen i en bullerutredning.
Foto: Roger Rosenlund
Veckans tangoevenemang uppges vara ett av få som inte stört grannarna.

Queertango, Kizomba, Brasiliansk zouk, Salsa Cubana, stepp och dans från Mozambique – veckoschemat för den omdiskuterade dansbanan i Skånegläntan i Rosenlundsparken på Södermalm är fullmatad med exotiska rytmer. Men evenemangen gillas inte av alla. Listan över klagomål från de som bor i närheten har fyllts på dramatiskt i sommar. Ljudstörningarna har, enligt en boende som skrivit till Miljöförvaltningen, nått sådana nivåer att situationen i bostaden är ”outhärdlig”. Med öppen balkongdörr uppges ett normalt samtal inte vara möjligt.

– Jag vill inte låta gnällig, men jag lyssnar inte latino-musik, eller någon annan av musikstilarna som spelas. Jag skulle inte ens vilja höra musik jag älskar FYRA timmar varje kväll utanför mitt fönster, skriver han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Störningarna har varierat mellan de olika dansdisciplinerna men värst lär Lindyhop vara, enligt en annan boende som anmält.

Miljöförvaltningen har varit på plats och gjort mätningar som visar på för höga ljudvolymer. Dansbanan är numera skyltad med uppmaningar att hålla nere ljudet och den grupp, ”Skånegläntans dansbana”, som sköter bokningarna skriver på sin facebooksida att flera förslag har lämnats in för att komma åt problemet. Bland annat fler men mindre kraftfulla högtalare samt påbyggnad av ett tak.

Annons

Men de åtgärder som gjorts hittills har gett föga effekt, enligt boende. I de senaste klagomålen till kommunen går följande att läsa:

Läs ocksåFläktproblem – då klagade mannen 2 000 gånger: ”Spräcka huvudet med basebollträ”Mannen ringde mängder av samtal till Störningsjouren och Bostadsbolaget. OBS! Bilden föreställer inte mannen.

– Alternativet är att sätta sig på en stubbe vid Årstaviken och vänta till kl 21.00 Jag börjar förstå varför man använder hög entonig musik som ett tortyrredskap.

”Skånegläntans dansbana” rapporterar också om en incident där en granne först klagat på plats och därefter återkommit och rivit ur ljudanläggningens kablar i ”vredesmod”.

Annons

Stadsdelsförvaltningens senaste besked i frågan är att diskussioner pågår om att eventuellt begränsa tiderna ytterligare till bara några få kvällar i veckan. I övrigt avvaktar stadsdelsförvaltningen tills miljöförvaltningen beslutat om förbättringar.

Läs ocksåBarnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen"Tingvallavägen Märsta
Läs också Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.