Annons

Grillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktet

Malmö Hyresgästen, en man i 60-årsåldern, drog igång en grill inne i lägenheten. Det skulle han inte ha gjort. Det började brinna och enligt en dom får nu hyresvärden rätt att vräka mannen.
Räddningstjänsten och en grill.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay

Enligt hyresvärden hade hyresgästen vanvårdat lägenheten redan innan incidenten med branden. Men efter att mannen i mitten av december förra året använt en liten grill för att laga mat i lägenheten och på så vis orsakat branden fick hyresvärden till slut nog och sade upp honom, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.

Branden kunde relativt snabb släckas av Räddningstjänsten. Men även om branden kunde släckas i tid menade hyresvärden att mannen hade agerat så pass vårdslöst att det var skäl för uppsägning. Branden hade kunnat spridas i huset med fara för andra hyresgästers liv, menade hyresvärden.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När hyresvärden besökte mannens lägenhet efter branden upptäckte de samtidigt andra skador i bostaden, vilka gav värden ytterligare skäl att säga upp mannen. Det handlade bland annat om skador på golv och väggar och ett sönderslaget fönster.

Hyresnämnden har nu prövat fallet och nämnden ger hyresvärden rätt. Mannen, som har bott i samma etta på Lindängen i Malmö i över trettio år, måste flytta. Hyresnämnden betraktar inomhusgrillningen och branden som en störning i boendet. Dessutom har han vanvårdat lägenheten. Därför rivs hyreskontraktet.

Annons
Fakta: Då kan hyresvärden säga upp dig

Hand på en lagbok

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig, som i fallet ovan. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Läs också Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp Sonen sades upp när pappan dog hastigt – anklagas för att ha hyrt sitt pojkrum olovligt i andrahand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.